Турски холдинг пожела Летище София
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Август 2016 16:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турски холдинг пожела Летище София

/КРОСС/Турската компания "Limak Holding" планира да участва в конкурса за концесиониране на Летище София, съобщи "Ройтерс".

Холдингът имал намерение да фокусира дейността си върху региони като Африка и Източна Европа. Причините за това били недобрите перспективи на традиционните му пазари - бавния икономически растеж в Европа и политическата нестабилност в Близкия изток.

"За Летище София е стартирала приватизационна процедура. Интересуваме се от нея. Подаването на оферти ще е наесен", заявява в интервю пред агенцията Ебру Йоздемир, която отговаря за инвестициите в Limak.

Тя обяснява и че компанията се интересува от летища в целия регион на Източна Европа.

През април "Limak" пое управлението на международната аерогара в Сенегал за 25 години, а освен това компанията вече присъства Мозамбик и Кот д'Ивоар.

"Ройтерс" посочва, че в България компанията възнамерява да участва в наддаване за 35-годишно управление на най-голямото летище в страната, от което властите в София очакват да получат около 1,2 млрд. лева ($684 милиона).

Идеята на транспортното ни министерство е бъдещият концесионер да направи авансово плащане на стойност 550 млн. лева веднага след подписването на договора за аерогарата. След това замисълът е с тези пари да се покрият дълговете на БДЖ и да се закупят нови влакове за жп превозвача.

Миналата година турската компания спечели срещу $4,34 милиарда долара търг за изграждането на нов терминал на международното летище в Кувейт. Според Йоздемир в родината си "Limak" се интересува от няколко инфраструктурни проекта, сред които е изграждането на канал между Черно и Мраморно море и на мост, прекосяващ Дарданелите.

През тази година холдингът очаква приходи от $4,2 милиарда долара, докато през 2015 г. постъпленията му бяха $3,8 млрд. "Limak" развиват дейност в сектори като инфраструктурно строителство, енергетика, производство на цимент и туризъм.