България се лиши от ползите, които получава Анкара след срещата между Путин и Ердоган
Секция: ИКОНОМИКА
17 Август 2016 08:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България се лиши от ползите, които получава Анкара след срещата между Путин и Ердоган

/КРОСС/ След срещата между Путин и Ердоган на 9 август в Санкт Петербург, Анкара възобнови своята енергийна стратегия. Без да бъде производител на природен газ, Югоизточна Турция цели да се превърне в регионална енергийна платформа. Предстои построяването на „Турски поток", който ще захрани турската икономика и югоизточна Европа.

В момента Турция е зависима 80% от руския природен газ. При построяването на „Турски поток" Анкара ще спечели за себе си преференциални цени за „синьото злато" и съответно транзитни такси от газопровода.

Освен това Турция, заедно с Русия, се превръща във важен фактор за снабдяване на Европа с въглеводороди.

България се лиши от тези три ползи, които получава Анкара поради това, че се подаде на натиска на Брюксел и Вашингтон и прекрати строителството на „Южен поток". Като официална причина тогава бе изтъкнато неизпълнението от руска страна на условията на Третия енергиен пакет, които по-късно се оказа, че не са в сила при строителството на германския газопровод „Северен поток-2".

Русия ще финансира и ще притежава 50,1% от „Турски поток", който ще бъде построен до границата с ЕС. След това строителството на газопровода на европейска територия може да бъде продължено само след писмено потвърждаване от Брюксел, че проектът е с приоритетен статут. На територията на ЕС местните газоразпределителни мрежи, според руската страна, ще бъдат грижа на големите компании като OMV, Shell, BASF и други, коментира Боян Чуков, цитирайки публикация на в. „Монд" от 16 юли 2016 г.