Елица Янкова с първи медал за България в Рио
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Август 2016 23:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елица Янкова с първи медал за България в Рио

/КРОСС/ Елица Янкова спечели бронзов медал в кат. 48 кг на женската борба и донесе първото отличие за България от олимпийските игри в Рио де Жанейро`16!

21-годишната варненка, сребърна медалистка от Еврпейските игри в Баку`15, победи с технически туш камерунката Ребека Муамбо в I кръг, а във втория надви бронзовата медалистка на последните две световни първенства и трета на европейското в Рига тази пролет - Милана Дадашева (Рус). Янкова изоставаше с 0:4 т., но с чудесни хватки успя да обърне резултата в своя полза и завърши с 9:4.

На 1/4-финала Янкова успя да победи драматично колумбийката Каролина Кастильо Идалго, трета на Панамериканските игри миналата година. Кастильо поведе с 2:0 точки, Елица изравни при 2:2, което й носеше победата при равенство накрая, заради факта, че е направила последните точки. В последните секунди колумбийката започна акция, постави Янкова в тежка позиция, но времето изтече, преди да успее да мине зад гърба й за нови точки. Последва протест на колумбийските треньори, който бе отхвърлен и така на българката бе дадена още една точка за крайното 3:2.

За мястото на финала Янкова обаче загуби с туш от Мария Стадник. Представителката на Азербайджан е шампионка на последните 4 европейски първенства, а също така е бронзова медалистка от последното световно първенство - в Лас Вегас през 2015 г. Треньор на азербайджанката е Симеон Щерев.

Така Янкова се бори за бронзовия медал срещу аржентинката Патрисия Алехандра Бермудес и спечели решителната схватка драматично със 7:6 т.

Другата ни участничка в женската борба днес - Мими Христова, отстъпи още в I кръг на монголката Орхорн Пуревдорж в кат. 58 кг. Още в следващата си схватка обаче монголката загуби с технически туш от рускинята Коблова и така Христова загуби шанс за репешажи и отпадна.