Страхът от мигранти в българските социални мрежи се засилва
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Август 2016 09:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Страхът от мигранти в българските социални мрежи се засилва

/КРОСС/ Враждебността към бежанците в българските социални мрежи се засилва, твърди ново проучване на българската агенция за медийни анализи Персептика. То отразява 170 000 споменавания в традиционните и социални медии за периода януари-юни 2016 и надгражда върху предишно проучване от втората половина на 2015 г.
През първата половина на тази година обемът на разговора се е увеличил с 55% спрямо втората половина на 2015. Негативните настроения също значително са се увеличили - от 47% до 60%.

Засилващата се неприязън към бежанците проличава в социалните мрежи веднага след новогодишните атаки в Кьолн и се запазва през целия изследван период. В онлайн дискусиите те често биват наричани „нашественици", „орки" и „мюслита".

Повече от две трети (71%) от дебата за бежанците се провежда в традиционните новинарски източници. От социалните мрежи форумите са най-активни (16% от общия брой споменавания), следвани от Facebook (8%), Twitter (5%) и блогове (<1%).

Най-активно обсъжданите теми са свързани с „ловците на бежанци" по турската граница Динко Вълев и Петър Низамов. И докато повечето традиционни медии в България и чужбина осъждат действията им, 50% от коментарите в социалните мрежи (Facebook, Twitter, форуми и блогове) ги подкрепят. Против са 38%, а неутрални остават 12%. Основният извод на потребителите е, че държавата се е провалила във функцията си на защитник на националните граници.

В същото време българското правителство е критикувано и от 73% от потребителите заради правните действия срещу Вълев и Низамов, като получава подкрепа само от 2% от коментращите, а останалите 25% заемат неутрална позиция. Негативно е и отношението към Българския хелзинкски комитет (БХК), който подаде сигнал до прокуратурата срещу „ловците на бежанци" (68%).
Друга ключова тема са преговорите между ЕС и Турция, свръзани с мерките за контрол на бежанския поток. Оказва се, че по-голямата част от българите (73%) са твърдо против договорените през март условия, според които турският премиер Ахмет Давутоглу е изнудил Европа да се подчини. Сделката събира едва 3% подкрепа.

И докато през миналата година повечето от българите в социалните мрежи бяха неутрално настроени към Турция, през 2016г. 57% от тях изразяват неодобрение, докато неутралните коментари са 37%, а позитивните - само 6%. Почти толкова силно е неодобрението към ЕС под неофициалното ръководство на канцлера Ангела Меркел (53% негативни мнения спрямо 40% неутрални и 7% позитивни). Враждебността спрямо САЩ също е явна - 63%.

Както и през предишния период, в социалните мрежи ясно се очертава разлика в настроенията, изразявани от българите в различни социални платформи. Докато потребителите на форуми и Facebook най-често подкрепят доброволческите отряди на границата с Турция (съответно 67% и 69% позитивни коментари), 66% от коментарите в Twitter са категорично против тях.

Подобна социална тенденция се наблюдава и спрямо самите бежанци. Потребителите на социалната мрежа Facebook и форумите са негативно настроени, докато тези в Twitter запазват неутрално отношение. Най-активен се оказва форумът www.bg-mamma.com, където 71% от коментарите са негативни спрямо бежанците, в сравнение с 20% неутрални и 9% позитивни.