България е начело в ЕС по бедност и социално изключване
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Август 2016 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е начело в ЕС по бедност и социално изключване

/КРОСС/ Румъния и България си поделят първото място в Европейския съюз по бедност и социално изключване, като през 2014 година 40% от населението в тези държави е било в такава ситуация, се казва в доклад на статистическата служба на ЕС Eurostat.

„24,1 процента от общото население на ЕС е било заплашено от бедност и социално изключване през 2014 година. В Чехия в риск са били 14,8 на сто, в Холандия - 16,5 процента, а в Швеция - 16,9, по-малко от половината, в сравнение с Румъния и България", изтъква докладът на Eurostat.

Според изследването, има разлики между данните за 2014 и 2008 година.

„Някои държави отбелязаха истински напредък в интегрирането на най-уязвимите членове на обществото. Намаляването на броя на заплашените от бедност и социално изключване хора варира от 0.1 до 5.8 процентни пункта. Държавите членки, постигнали най-голям напредък, са Полша (намаляване от 5.8 процентни пункта на 25 процента), Румъния (с 0.4 процентни пункта) и Словакия (с 2.2 процентни пункта до под 20 процента). Някои държави регистрират растеж в броя на хората, заплашени от бедност и социално изключване. Страните с най-голямо покачване са Гърция, Испания и Естония, където броят на хората в риск е нараснал с между 4 и 8 процентни пункта", се казва в доклада, цитиран от агенция Аджер прес и БГНЕС.

Според публикация на Националния статистически институт, една четвърт от румънските домакинства, съответно 32.8 процента, не са в състояние да покриват разходите си с общия си нетен месечен доход от 2015 година. През 2015 година 36 процента от домакинствата са били в невъзможност да си плащат битовите сметки поради липса на пари, а 16.7 процента не са можели да си плащат за електричеството. Нещо повече, за да се справят с текущите разходи, 6.8 процента от румънските домакинства са използвали спестяванията си, а 6.1 процента са взимали заеми от роднини, приятели и други лица, докато 9.3 на сто са работели допълнително.