Българин влезе в рекордите на „Гинес” с 300-метрова кръстословица
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Август 2016 13:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българин влезе в рекордите на „Гинес” с 300-метрова кръстословица

/КРОСС/Българинът Христо Йоницов влезе в рекордите на „Гинес" с най-голямата непубликувана кръстословица в света, предаде БТВ. Тя се състои от 93 769 термина, което е близо 80 000 термина повече от предишния рекорд.

Кръстословицата се простира точно върху 1001 листа и е с дължина 300 м. Авторът е направил този избор умишлени, тъй като Айфеловата кула е висока точно 300 м, а 1001-те листа символизират приказките от „1001 нощ".

Христо Йоницов се захваща с грандиозния проект още през 1997 г. и го завършва през лятото на 2011 г. След проверки и дълга кореспонденция с централата на „Гинес" рекордът е признат на 3 юни 2014 г., но получава сертификата сега, две години по-късно.

Йоницов е прекарал часове в Националната библиотека, където е прегледал всички информационни, енциклопедични и справочни издания, за да индексира и състави кръстословицата, в която няма повтарящи се термини. За Христо съставянето на кръстословици е дългогодишно хоби. Той публикува в редица издания. Мотивът му да се бори за световен рекорд е желанието да остави следа след себе си, както и да направи нещо хубаво за България.