Туристи избягаха от плажа до базата на Министерски съвет, защото наблизо заплуваха фекалии
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Август 2016 19:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристи избягаха от плажа до базата на Министерски съвет, защото наблизо заплуваха фекалии

/КРОСС/ Туристи панически напуснаха плажа до базата на Министерски съвет в Слънчев бряг след като минаващата наблизо река Хаджийска плувна във фекалии, пише "Стандарт". Мръсотиите се появили за първи път миналата седмица и от тогава пясъкът около реката, която се влива в морето, е безлюден.

За проблема алармираха туристи, които почиват в станцията на Министерски съвет и съседните й хотели. Според тях от реката и морето, където тя се влива, се носи непоносима миризма на екстременти. Побеснели туристи са подали сигнал още в края на миналата седмица до бургаската екоинспекция и до "Басейнова дирекция", които веднага са извършили проверки, признаха от двете ведомства.

Инспекция са направили и експертите от отдел "Екология" на община Несебър. До момента обаче не е ясно откъде са се появили фекалиите в река Хаджийска.

"Ние извършихме проверка и установихме, че в реката няма заустване, нито канализация, която да се излива. По случая работят колегите от "Басейнова дирекция", които взеха проби за изследване. Предстои да направим и съвместна проверка с тях, за да установим вида на замърсяването и източника. Хората, които ни информираха, смятат, че проблемът се е появил от повреда в помпите на ВиК, но дали това е така, не мога да кажа. Трябва да се направи анализ и задълбочено проучване", коментира шефката на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова.

От "Басейнова дирекция" пък казаха, че резултатите от изследванията на водните проби от реката и морето все още не са готови.

"Има проблем, защото централният плаж граничи с река Хаджийска и с просто око се вижда, че тя е замърсена. Вероятно става въпрос за изпуснати фекалии, доколкото мога да преценя по миризмата. Всички контролни органи са информирани за проблема и очакваме да вземат мерки", коментира концесионерът на централния плаж Венци Левов.