Обществена поръчка за министър
Секция: Коментари
23 Август 2016 20:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обществена поръчка за министър

/КРОСС/ Много се забатачиха в Министерството на образованието в опита си да излязат чисти от скандала с обществената поръчка за рекламни материали. Вместо да потуши огъня, министър Меглена Кунева разрови въглените на общественото недоволство и съвсем се оплете в бъркотията от несъстоятелни оправдания.
Обяснението й по темата обаче нямаше нищо общо с приповдигнатия гневен тон, който поддържаше миналата седмица, часове след като в медиите избухна скандалът. Докато тогава министърката използваше думата "възмутително", сега вече смекчи тона вследствие на откритието, че подобни поръчки са практика, едва ли не рутина в цялата държава и Европа не само ги прави задължителни, ами плаши да си поиска милиони европари в случай, че поръчката не мине.
Хамелеонското преобръщане на позицията просто и ясно казва, че ръководството хал хабер си е нямало какво се върши по долните етажи на ведомството, нито под какво се слагат подписите на шефските кадри. Вместо да се плете в объркан изказ, Кунева просто можеше да признае, че администрацията не си е направила труда да измисли възможности за оползотворяване на 2 млн. лв. по друг начин, освен чрез маркирането на реклама върху запалки, топки, плажни кърпи, ключодържатели и прочие джунджурии. На всички стана ясно, че чиновниците просто са взели готова подобна поръчка от колегите си от друго ведомство и са я подали за подпис на един още незапознат с документацията администратор в лицето на главния секретар.
Министерството на образованието може да напълни пиар отдела си с още десетки служители, а министърката да облича мислите си в протяжни забъркани, неказващи нищо изречения, но истината е, че рекламата хич не работи в тяхна полза. Да, обществото до полуда слуша и говори за МОН, но асоциациите стават все по-негативни. Може би отново е време за обществена поръчка за търсене на следващия министър.

Автор: Деси Велева ("Дума")