Вестник "Заман-България" спира да излиза
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Август 2016 21:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вестник "Заман-България" спира да излиза

/КРОСС/ Изданието се счита за близко до Фетхуллах Гюлен, чиито последователи турските власти подгониха след неуспешния опит за преврат. В статия със заглавието "Сбогом, "Заман-България", излизащият на турски и български вестник обявява решението на фирмата-издател "Брадър" ООД за спиране.

Според статията, ще има нов двуезичен вестникарски проект със заглавие "Седмичен обзор"/Haftaya Bakış". Турските власти отскоро подлагат на натиск България заради организацията на Гюлен и нейни членове, един от които беше предаден на Анкара в противоречие на съдебно решение, забраняващо екстрадицията му.

Ето какво пише в самия материал в "Заман":

Преди 24 години група ентусиазирани журналисти поставят началото на издаването на в. “Заман” в България. Годината е 1992-ра. Идеята съвпада с периода, в който България поема по пътя на демокрацията. Тя върви с желанието на издателите да се включат и да работят за възхода на една силна и демократична държава, която е тръгнала по пътя на промените, в която различията не се превръщат в повод за конфликти. В началото вестникът се стреми да подражава на големия вестник “Заман”, който се печата в един милион екземпляра в Истанбул и е едно от най-авторитетните издания в Турция. Като черпи от опита на големия “Заман”, нашият вестник прибавя нюанс към образа на България. С безпристрастната си новинарска линия “Заман – България” успя да увеличи броя на читателите си. За кратко време спечели славата на източник на достоверна информация и се превърна в силна медия. “Заман – България” остана затворен за политически конфликти, далеч от сензацията, не се намесваше в личния живот на хората. С просветителските си идеи той успя да стане изразител на гласовете на различни култури. По страниците на “Заман” различията се превръщаха в толерантност и изпълняваха ролята на мост между различните народи.
Вестникът имаше за цел винаги да стои близо до хората и да бъде в служба на тях. “Заман – България” стана пресечна точка, в която се кръстосваха мненията на читателите. Вестникът разграничаваше новината от анализа, отразяваше живота в хуманни рамки, вярваше във върховенството на закона, защитаваше човешките права и демократичните приоритети на България. “Заман – България” допринесе много и за развитието на отношенията между България и Турция.

Наградите за мир – послание за толерантност и разбирателство в обществото

“Заман – България” е единственият вестник, учредил Награди за принос към обществения мир в България. Носители на тази награда, създадена през 2005 г., са д-р Желю Желев, Тодор Колев, Орлин Горанов, премиерът Бойко Борисов (в качеството си на главен секретар на МВР), журналистката Валерия Велева и още много други общественици и интелектуалци в общо двайсет и четири области. През 2015 година бяха раздадени юбилейни награди по повод десетгодишнината от учредяването им. На церемонията по награждаването в Централния военен клуб в София с наградата бяха удостоени общо дванайсет личности, сред които столичният кмет г-жа Йорданка Фандъкова, Теодосий Спасов, Йълдъз Ибрахимова, отец Иван, писателят Георги Господинов, бившият омбудсман Константин Пенчев и др. А наградата на читателите получи д-р Антонина Желязкова.
Вестникът винаги е следвал една умерена позиция, никога не е уронвал авторитета и достойнството на личността, винаги е отстоявал съхраняването и обогатяването на добросъседските отношения, толерантността, уважението към човека, приемането на индивида такъв, какъвто е, както и ценностите на свободата и демокрацията. В този смисъл идеята на Наградите за принос към обществения мир в България беше издигането на утвърдената идея за комшулука на равнището на граждански осъзната философия.

Минало и перспективи

Дотук обобщихме благородното вестникарско дело на “Заман – България”. Но както гласи една мисъл на Хераклит: „Промяната е реална, а устойчивостта – илюзия“. След дълго планиране и обсъждане УС на фирма „Брадър“ ООД, издател на вестник „Заман – България”, реши, стъпвайки на базата на натрупания опит, да инвестира в нов вестникарски проект с нов модерен и иновативен дизайн, с нов бранд, с нова комбинация от цветове и богато съдържание. Новият вестник ще бъде нов поглед към обществените явления. Всъщност около този смисъл ще е концентрирано и названието на новото издание – „Седмичен обзор“/Haftaya Bakış. Новият вестник също ще бъде двуезичен – 12 страници на български език и 12 страници на турски език. Другата съществена новост ще бъде в самото наименование на вестника. Името на турски език няма автоматично да се прехвърля върху българските страници, т.е. ще бъде преведено. Вярваме, че по този начин свободната ниша на вестникарския пазар, в която „Заман – България” се беше вместил успешно в качеството си на двуезично издание, ще продължи да се запълва от напълно нова българска медия. Така и читателите на вестника с годишен абонамент няма да бъдат ощетени. От Редакцията