Словашкият премиер Роберт Фицо ще гостува на Владимир Путин в четвъртък
Секция: СВЯТ
23 Август 2016 21:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Словашкият премиер Роберт Фицо ще гостува на Владимир Путин в четвъртък

/КРОСС/ Премиерът на Словакия Роберт Фицо ще се срещне в четвъртък с руския президент Владимир Путин в Москва, каза днес негова говорителка, цитирана от Ройтерс.
Тя отказа да даде подробности за темите, които ще обсъждат двамата. Понастоящем Словакия е ротационен председател на Европейския съюз, който през юни удължи до края на януари догодина срока на санкциите срещу Русия заради намесата и в Украйна.
Роберт Фицо твърди, че тази санкции в сферата на енергетиката, финансите и отбраната са абсурдни и непродуктивни. Преди да гостува на Путин словашкият премиер ще бъде в четвъртък сутринта в Париж за среща с президента Франсоа Оланд, а в петък ще пребивава във Варшава за среща с премиерите на Полша, Чехия и Унгария и канцлера на Германия Ангела Меркел. Миналата седмица Меркел каза, че няма основание за снемане на санкциите срещу Москва, защото тя не е изпълнила всичките поети от нея ангажименти по международния мирен план за Украйна. През юни председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и премиерът на Италия Матео Ренци посетиха икономически форум в Санкт Петербург, с което разгневиха страни като Латвия и Литва. Те се опасяват от руска агресия и са недоволни от зачестяването на контактите с Москва на високо равнище въпреки кризата в Украйна. А през юли Путин посети Словения, което бе възприето като негов опит да лобира за отменяне на санкциите сред по-податливите според него страни от Южна и Източна Европа, отбеляза Ройтерс, цитирана от БТА.