Гражданските влогове растат със 7% за година
Секция: ИКОНОМИКА
24 Август 2016 09:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гражданските влогове растат със 7% за година

/КРОСС/Депозитите в банките продължават да растат и през юли, сочи статистиката на БНБ. Спестяват всички - гражданите, фирмите и финансовите институции като парите по техни сметки в края на юли са 65,6 млрд. лв., а нарастването за последните 12 месеца 9,2%.

Все пак темпът се забавя, което е тенденция за показателя в последните години - за юни ръстът е малко по-висок - 9,5%, съобщава "Стандарт".

Най-голям дял в пълненето на банковите сметки имат т.нар. финансови институции - пенсионни и инвестиционни дружества, застрахователи и пр. Те отбелязват ръст от 36 процента в сравнение със същия период на м.г., което е доста впечатляващо.

Делът им в общата сума на вложенията обаче не е значителен - 3,8 млрд. лв.

Най-много, както обикновено, са депозитите на гражданите - 43,7 млрд. Или над 66% от средствата, прибрани в банките от неправителствения сектор. Спестяванията на населението се увеличават на годишна база със 7% в края на юли 2015 г., но в сравнение с година по-рано са по-малко с 0,2%.

С по-голям процент нарастват парите на бизнеса в банките, но това не е новина. За последните 12 месеца обаче те също свалиха темпото и от ръст 12,9 на сто в края на юли 2015 г. пада на 10,2% през юли 2016 г.

Ледниковият период в кредитирането продължава и причина за това се изтъква продължилата близо година подготовка и проверка на качеството на активите в банките и последвалия стрес тест. Всички предричаха пореден етап в спада на кредитирането и той се случи.

Оживлението в жилищното кредитиране, характерно за последните няколко месеца, продължава и през юли с 0,6% на годишна база (при 0,2% за юни), но не може да спаси положението.

Неправителственият сектор като цяло почти не е помръднал, ако не смятаме пренебрежимо малкото повишение на финансирането за юли 2016 с 0,003% (но все пак месец по-рано има спад с 0,6%). Бизнес заемите намаляват в последните 12 месеца с 0,6% в сравнение със същия период на м. г., а потребителските - с 1,1%.