Митове за витамините. На какво да не вярваме?
Секция: Здраве
24 Август 2016 09:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митове за витамините. На какво да не вярваме?

/КРОСС/Всички знаем, че витамини са важни за нашето здраве. Стараем се, да си ги набавяме, чрез консумацията на плодове, зеленчуци и често ги приемаме под формата на хранителни добавки. Знаем ли достатъчно за тях и кои са най-често срещаните митове?

Мит: От витамините се огладнява.
Витамините могат да ни осигурят повече енергия, да ни помогнат да бъдем по-активни, в резултат на това да изгорим повече калории и да се почувстваме гладни. Според изследвания, в много мултивитамини се съдържа и хром, който спомага за намаляване на глада, особено към сладко.

Мит: Витамините се приемат на празен стомах.
Много витамини са водоразтворими, което означава, че тялото може да ги усвои почти по всяко време на деня, независимо дали стомахът ви е пълен или не. Но има мастноразтворими витамини, като витамин A, D, Е и К, които могат да бъдат абсорбирани само с мазнини.
Ето защо, ако приемате хранителни добавки, които съдържат някои от изброените витамини, винаги ги приемайте заедно с храната.

Мит: Ако взимате витамини не е нужно да се притеснявате за здравето си.
Витамините неслучайно се наричат хранителни добавки, защото допълват здравословния начин на живот, който включва балансирано хранене и спорт. Ако се храните нездравословно и водите застоял начин на живот, витамините няма да ви направят по-здрави.

Мит: Витамините са безопасни.
Всичко, което се приема в големи количества, може в даден момент да се превърне в заплаха за здравето. В някои крайни случаи, при които има излишък на витамини, може да се получи токсичност, особено при децата.
Водоразтворими витамини, като витамини С, са по-безопасни в това отношение. Но бъдете внимателни с витамините като А, D, E и K, които са по-трудни за отделяне от организма и се натрупват.

Мит: Безопасно е да се приемат един вид минерал или витамин в големи дози.
Витамините и минералите си взаимодействат един с друг в сложна мрежа. Приемът на високи дози на едно хранително вещество, понякога може да разруши или да увеличи нивата на друго. Витамин С повишава абсорбцията на желязо и калций, докато предотвратява абсорбцията на магнезий, когато са взети заедно.

Прекомерните нива на желязо може да се окаже сериозен проблем, особено при мъжете. Мед и цинк е необходимо да се поддържат в подходящ съотношение, а излишъкът от един може да доведе до недостиг на другия.