Отбелязаха 128-та годишнина от рождението на Дора Габе
Секция: КУЛТУРА
24 Август 2016 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязаха 128-та годишнина от рождението на Дора Габе

/КРОСС/Регионална библиотека "Дора Габе" проведе поредната си Библиотерапия с потребители на Дневния център при Центъра за психично здраве - Добрич. Срещата бе посветена на 128-та годишнина от рождението на бележитата поетеса и общественичка Дора Габе.

Гостите посетиха библиотечната колекция „В света на Дора Габе". Специалист разказа за всичко от и за нея, съхранявано в библиотеката -книги от личната ѝ библиотека, издания с посвещения от известни личности, множество фотографии от различните периоди на нейния жизнен и творчески път, справочни издания, аудиовизуални документи, вещи. Бе описана богатата преводаческа и обществена дейност на поетесата. Участниците питаха за детството и семейството на писателката, за връзките ѝ с Боян Пенев, П. К. Яворов, Й. Йовков, за творчеството й.

Бяха четени стихотворения, откъси от „Малкият добруджанец", в която Габе разказва за живота в Добруджа под румънска власт, от "Когато бях малка", както и от сборника "Някога", спомените - „Моят учител" и „Спомени за Яворов", „С Боян Пенев в чужбина", „Спомен за Йордан Йовков", откъси от речта - „Мъченицата Добруджа" и др.