Четенето на романи удължава живота с 2 г.
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Август 2016 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четенето на романи удължава живота с 2 г.

/КРОСС/Който чете романи от всякакви жанрове, ще живее с близо 2 години по-дълго от тези, които не отварят книга изобщо, твърдят изследователи от Университета на Йейл в САЩ. Оказва се, че тези, които четат над три часа и половина седмично, са с 23% по-малко склонни да достигнат до летален изход, сочи още 12-годишното проучване. Според него четенето на вестници, списания и периодични издания също се свързва с по-голяма продължителност на живота, но връзката не е толкова силна.
В изследването участват 3653 души на възраст над 50 години. Те отговарят и на въпроси, свързани с навиците им при четене. От анализа на данните става ясно, че редовно четящите хора живеят средно с 23 месеца повече в сравнение с тези, които не четат.

"Дори само половин час четене на книга дневно може да допринесе за това да живеем по-дълго", посочва авторът на проучването проф. Бека Леви.

А колкото по-дълго живеем, толкова повече време имаме за четене на книги, нали?

Тази полза от четенето остава непроменена, дори и когато се вземат предвид други фактори като материално състояние, образование, когнитивни способности и много други променливи.

По-голямата продължителност на живота далеч не е единствената полза от четенето. Изследователите са установили още, че четенето вечер помага на малките деца да се научат да говорят правилно. В допълнение то стимулира тяхното въображение и укрепва връзката им с родителите. Четенето на малчуганите може да е от полза и за концентрацията, разбирането и слушането. Данните от настоящото проучване са поместени в сп. Social Science and Medicine.