Митничари откриха близо килограм злато, скрито в гащите
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Август 2016 21:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Митничари откриха близо килограм злато, скрито в гащите

/КРОСС/ Близо един килограм контрабандни златни накити на стойност 55 687 лева задържаха митничарите на ГКПП Капитан Андреево. Ценноститте са били открити в гащите на мъже и жени, идващи от Турция. Хванати са при шест отделни случая на опит за преминаване през границата, уточниха от Агенция "Митници". Спипани са три жени и двама мъже при личен преглед, извършен от митничарите. Първо на пункта пеша пристигнали двама българи. Те се видели съмнителни и затова се наложило да бъдат проверени обстойно.

Така в гащите им се оказало, че носят 5 пакета накити. Те били обвити в тиксо и залепени между краката им. Задържаните са двама пловдивчани на 31 и 22 години. Трите жени, две от които български гражданки и една румънска гражданка, също са използвали бельото си - гащи и сутиен, за укритие на контрабандно пренасяните златни накити. Те също са били обстойно проверени от митничарите. Направената експертиза е установила, че и при петте случая бижутата (пръстени, гривни, обици и колиета), са от 14-каратово злато, а общата им стойност е 39 687 лева. Шестият от случаите на пресечена контрабанда на ювелирни изделия от злато е разкрит при проверка на "Мерцедес" Е220.

От жабката и подлакътника на задната седалка са извадени гривни и колиета с общо тегло 265 грама, на стойност близо 16 000 лева. Накитите се оказали собственост на пътуващата в автомобила жена на 40 години, която заявила, че ги е закупила от Турция за подаръци по повод предстоящата сватба на сина й. Откритите контрабандни златни бижута са задържани и ще бъдат отнети в полза на държавата. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.