Турция привика Бойко Борисов
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Август 2016 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция привика Бойко Борисов

/КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов ще разговаря в Истанбул днес с турския си колега Бинали Йълдъръм, предаде "Дневник". Срещата е по искане на турската страна, а темите на разговор ще са миграционната криза и въпроси от сферата на енергетиката. По-късно Борисов ще разговаря и с турския президент Реджеп Ердоган.

Министър-председателят е придружаван от министъра на транспорта Ивайло Московски и министъра на културата Вежди Рашидов.

Програмата на еднодневното посещение на Борисов в Турция ще се променя в движение, уточниха от Министерския съвет. Възможно е българският премиер да присъства на откриването на третия мост над Босфора, където са поканени над 20 турски и чуждестранни министри.

Според Анадолската агенция на церемонията по откриването на моста, кръстен на султан Селим I Явуз, ще присъстват кралят на Бахрейн Хамад бин Иса ал Халифа, македонският президент Георге Иванов, държавният глава на Севернокипърската република (призната само от Турция - бел.ред.) Мустафа Акънджъ, българският премиер и официални представители на Сърбия, Грузия и Пакистан.

След срещата с турския си колега Борисов заминава за Берлин, където в събота - на 27 август, ще разговаря с канцлера на Германия Ангела Меркел. Във формата на тази среща ще участват и премиерите на Австрия, Хърватия и Словения.

Въпросът за мигрантския натиск премиерът е поставил и на заседанието на кабинета в сряда. "Не виждам в Европа перспектива за решаване на проблема с мигрантската криза. Виждам панически държава след държава да се спасява поединично и всеки намира някакъв член в Договора на ЕС, който му дава това право, тъй като вече и големите държави в Европа се задъхват, а и обществата им панически почват да се съпротивляват" заявява Борисов, става ясно от стенограмата.

Той посочва, че бежанските центрове в България вече са пълни и трябва да се мисли за финансирането на нови при евентуално нарастване на миграционния поток.

"В тази ситуация България трябва да се опита да поддържа максимално прагматични и добронамерени отношения със съседите. Сърбите изкараха армията, заградиха границата и вече няма изход от България. За съжаление, в Гърция нещата не стоят добре. И ни остава да търсим партньорство с турската страна", отбелязва Борисов. Той уточнява, зад думата "предотвратени" влизания в страната се крие, на практика, върнати в Турция мигранти, които в действителност са над 26 хиляди.