Сергей Лавров: Кюрдското участие е задължително при обединяването на Сирия
Секция: Русия
27 Август 2016 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сергей Лавров: Кюрдското участие е задължително при обединяването на Сирия

/КРОСС/Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че е необходимо кюрдите да бъдат включени в междусирийските преговори и че те трябва да останат част от Сирия, предаде Интерфакс.

„Ние днес с държавния секретар на САЩ Джон Кери потвърдихме необходимостта за скорошното възобновяване и начало на политическия процес, в който трябва да участват всички сирийски страни без изключение. Убеден съм, че Кюрдите трябва да бъдат пълноценно представените в този процес. Кюрдите трябва да останат част от сирийската държава и трябва да са част от решението на проблемите, а не фактор, който да се използва за това Сирия да се дели, защото това ще доведе до верижна реакция в целия регион", заяви Лавров. „Никой не е заинтересуван от това", подчерта той.

„Искам да подчертая, че ние сме за единна Сирия и не поддържаме независима кюрдска инициатива", заяви на свой ред Кери. Той подчерта, че САЩ водят „ограничена работа с някои елементи на кюрдските сили". Държавният секретар подчерта, че САЩ „разбират чувствителността на дадения въпрос за Турция".