Огнян Минчев: Паднат ли визите за турците, милиони кюрди ще залеят България и Европа
Секция: ПОЛИТИКА
27 Август 2016 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнян Минчев: Паднат ли визите за турците, милиони кюрди ще залеят България и Европа

/КРОСС/Ако си спомняте - този номер веднъж мина. Борисов подкрепи Ердоган в искането му за специална "зона за сигурност" в северна Сирия. Основните европейски страни и САЩ отхвърлят и до днес подобна възможност, защото резултатът от такава зона ще бъде категорична турска разправа с националното кюрдско движение в Сирия и съединяване на турската територия с тази на ИДИЛ, коментира във Фейсбук политологът Огнян Минчев.

Борисов очевидно знаеше, че основните международни фактори категорично отхвърлят тази възможност, затова пое ангажимента да лобира за нея - никой няма да приеме на сериозно мнението на София по този въпрос, каквото и да е то. В замяна Анкара обеща да сдържа мигрантската лавина срещу българската граница.

Сега Борисов се опитва да повтори номера - със същата цел, но върху по-опасна тема. Снемането на визовите ограничения за турски граждани в Европа ще има силни, може би драматични последствия. Първо, днес между Турция и останалата част от Близкия изток ясна граница няма. Турски паспорт могат да получат - и получават стотици хиляди араби и други мигриращи общности.

Снемането на визите за Турция ще създаде на практика едно общо пространство на неограничено придвижване между Париж и Техеран, в което България е по средата.

Второ, в Турция живеят над 20 млн. кюрди, чиито амбиции за автономизация нарастват, а контролът на официална Анкара върху кюрдското движение става все по-суров.
Изтласкването на няколко милиона кюрди в посока към Европа би намалило напрежението между турската държава и кюрдското национално движение.

Някой би възразил - споразумението между ЕС и Анкара за визите би разрешило само до тримесечни пътувания. Само че и днес в Германия има най-малко стотици хиляди мигранти от Близкия изток, които не са регистрирани и местоположението им не е известно.

Трето, под закрилата на турския паспорт едно подобно споразумение би позволило свободно придвижване на хора и групи със "специални интереси" като част от световното ислямистко движение.

Сигурно затова - четвърто - Брюксел толкова много държи Турция да изпълни последните пет от общо 72 изисквания към Анкара за вдигане на визите. В частност - промяна на анти-терористичния закон, по чиито клаузи днес всеки журналист може да бъде вкаран в затвора и въвеждане на лични документи с биометрични данни. Въпреки, че дори и тези изисквания да бъдат изпълнени, първите три заплахи остават напълно реални и в сила.

Борисов поема ангажимента да лобира за турските визови претенции в Берлин и Брюксел, очевидно разчитайки на това, че ходатайството му няма как да бъде уважено. Само че за разлика от сирийската "зона за сигурност", вдигането на визите е тема, по която Турция разчита на по-широка подкрепа на Запад. Както сред европейските либерални среди, така и отвъд океана.

Ако - недай Боже - визите за Турция наистина паднат, последствията за България ще бъдат драматични, дори катастрофални. Защото за Ердоган е безразлично дали Европа ще бъде наводнена от нелегални мигранти от зоните на конфликт южно и източно от Турция (която организирано ги транзитира на запад), или от носители на турски паспорти, които легално нахлуват на Стария континент и го променят драматично завинаги.

България е на входа на тази вълна - и в двата случая. Затова - освен полезната по принцип - дипломатическа активност на премиера към Анкара, достойното и с шансове за успех поведение на България е да изгради своята собствена система за защита от мигрантската лавина в сътрудничество с тези европейски страни, които споделят идентична или подобна на българската позиция в югоизтока на Европа - Австрия, Унгария, Сърбия и Македония.