ООН обвини британските политици за нарастването на престъпленията с расистки подбуди
Секция: СВЯТ
27 Август 2016 13:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН обвини британските политици за нарастването на престъпленията с расистки подбуди

/КРОСС/Организацията на обединените нации (ООН) обвини британските политици за нарастването на броя на престъпленията на расистка основа в резултат на излизането на Великобритания от ЕС, съобщава „Франс прес".

„Разколническата, антиимигрантска и ксенофобска реторика на британските политици по време на референдума за излизането от ЕС допринесе за насърчаването на престъпленията на расистка основа", се изтъква в доклад на Комисията за премахване на расистката дискриминация към ООН.

Според комисията видни британски политически фигури не са осъдили расистките обиди и са създали благодатна почва за избуяването на расистки предразсъдъци по време на кампанията.

Във Великобритания беше регистрирано рязко покачване на престъпленията с расистки подбуди около референдума на 23 юни, като само за един ден - на 25 юни - са докладвани 289 инцидента.

Подчертава се също така, че на голяма част от сигналите не е обърнато никакво внимание и почти никой не е наказан.

От ООН са сериозно загрижени от негативното представяне на етническите малцинства, имигрантите и търсещите политическо убежище на Острова, включително и от медиите.

Докладът призовава британските политици да бъдат по-активни в осъждането на такива прояви и да налагат по-стриктни наказания на онези, които насаждат расистка омраза.