Турция връчи ултиматум на Германия за Инджирлик
Секция: СВЯТ
28 Август 2016 13:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция връчи ултиматум на Германия за Инджирлик

/КРОСС/Ще допуснем германски депутати във военната база „Инджирлик" само ако правителството в Берлин се дистанцира от решението на Бундестага за признаване на арменския геноцид.

Това е позицията на Анкара, според немското издание Der Spiegel. От юни т.г. Германия се опитва да изпрати свои представители в базата, откъдето летят немски самолети за удари срещу „Ислямска държава" в Сирия. В базата са разположени и други части на Бундесвера. В момента те са изолирани, както и американските пилоти и инженери.
Гурманският министър по европейските въпроси Михаел Рот се опита да смегчи тона, като припомни, че в резолюцията на Бундестага се признава, че Гарманската държава като партньор на Константинопол също има вина за избиването на арменци.
Анкара обаче не признава този жест за достатъчен. Турция е категорична, че ще приеме единствено официално изявление на Ангела Меркел и официална позиция на външното министерство на Германия. Дотогава германските военни ще бъдат без връзка с родината и родни политици в базата „Инджерлик". Меркел пък обяви, че може да изтегли своите офицери и специалисти от базата, което би било огромен скандал между две натовски държави.