Едногодишният експеримент, имитиращ полет до Марс
Секция: Наука
28 Август 2016 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Едногодишният експеримент, имитиращ полет до Марс

/КРОСС/Преди една година шестима млади учени от САЩ и Европа се включиха в експеримент, целящ да имитира полет до Марс. В последната неделя на август изолацията им приключва, предаде ДПА.

В продължение на 365 дни шестимата доброволци - трима мъже и три жени, живяха пълна изолация от външния свят в специален комплекс на склона на спящия вулкан Мауна Лоа в Хавай.

Командир на екипажа е американката Кармел Джонсън - експерт по почвознание и еколог от щата Монтана. Заедно с нея на доброволно заточение се обрекоха физик, инженер, биолог, лекар и архитект, мечтаещ да проектира постоянен жилищен комплекс на Марс.

Специалисти от НАСА и Хавайския университет разчитат експериментът да допринесе за подготовката на първия полет на човек до Червената планета, който американската космическа агенция се надява да бъде осъществен през 30-те години на този век.

Целта на експертите е да изследват медицинските и психологически проблеми, с които може да се сблъска екипаж на кораб, отправил се на дълго пътешествие в далечния космос. Поради тази причина участниците в експеримента в Хавай трябваше да извършват достатъчно сложни научни изследвания, намирайки се под постоянно наблюдение. Доброволците бяха следени с камери във вътрешността на комплекса и с датчици, прикрепени към телата им.

Двуетажното здание, което в продължение на една година беше постоянен дом за шестимата доброволци, се намира на височина 2600 метра над морското равнище. То е с форма на купол с височина 7 метра и с диаметър 12 метра. На първия етаж има изследователска лаборатория, а на втория - малки спални помещения. Навън шестимата "затворници" можеха да излизат веднъж седмично, облечени в космически скафандри.

От 2013 г. това е четвъртият екип от доброволци, "обрекли се на заточение" в автономния комплекс в Хавай. Първите две групи живяха там по четири месеца, а третата - два пъти по-дълго.

Най-дългият от всички подобни експерименти, имитиращи полет до Червената планета, е "Марс-500", извършен в Русия през 2010 - 2011 г. Тогава шестима доброволци от Русия, Франция, Италия и Китай живяха в пълна изолация 520 денонощия - колкото ще отнеме предполагаем полет до Марс и обратно. Експериментът бе осъществен в Института за медико-биологични проблеми на РАН с участието на Европейската космическа агенция.

Първото нещо, което участниците в едногодишния експеримент в САЩ ще получат след завръщането си в реалния свят, са пресни плодове и други храни, с каквито не са разполагали по време на изолацията си.

В комплекса в Хавай ще бъдат осъществени още две подобни симулации, всяка от които с продължителност осем месеца.