Осман Октай: Ердоган е готов да употреби 1,5 млн мюсюлмани у нас
Секция: Коментари
29 Август 2016 10:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осман Октай: Ердоган е готов да употреби 1,5 млн мюсюлмани у нас

/КРОСС/ В България живеят 1,5 милиона мюсюлмани, които Ердоган е готов да употреби, заявив студиото на Нова телевизия бившият депутат от ДПС Осман Октай.

България се превръща в много важна логистика, където се пресичат много регионални, световни интереси, изтъкна Октай и подчерта, че е важно как ние ще се разположим сред целите, които преследват Германия, Вишеградската четворка, Путин и Ердоган.

Октай определи екстрадирането на турския бизнесмен Абдуллах Бююк като „слабост" и „нарушаване на правовата държава".

"Не приемам развиване на такава драматична ситуация - че всички 500 000 бежанци ще дойдат на нашата граница. Не вярвам, че има такава ситуация", коментира той. 

По думите му усложнената ситуация в Турция отслабва властта на Ердоган - независимо, че той разчита на площадната подкрепа.

 

 

 

Има огромно напрежение и между Анкара и Вашингтон. Отделно от напрежението в самата Турция, където в Източен Анадол го наричат убиец и го обстрелват с ракети. Случаят с Бююк е слабост, повтори Октай. От това другата страна винаги се възползва. Но когато Европа и Анкара не преговарят, трябва да се намери някой, който да го прави.

Пресъздаването на страшната картина за 5 милиона бежанци не е в полза на българите, не вярвам, че ще има такова нещо. Ситуацията в Турция обаче е сложна и тя отслабва властта на Ердоган, независимо от площадната подкрепа.

В България живеят 1,5 млн мюсюлмани, които Ердоган във всеки момент е готов да употреби, каза Октай.

Преди Борисов да отиде на среща с Ердоган и Бинали, там беше Местан, показаха го нашироко и това не ми хареса, каза Октай.

Очаквам да се постави пред правителството ни и темата за гюлленистите у нас, каза още той.