Генерал Леонид Решетников: България вече има право на избор - дали да бъде с Русия или със САЩ
Секция: Русия
29 Август 2016 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Генерал Леонид Решетников: България вече има право на избор - дали да бъде с Русия или със САЩ

/КРОСС/ В интервю за агенция "КРОСС" директорът на Руския институт за стратегически изследвания (РИСИ) при администрацията на президента на Руската федерация генерал Леонид Решетников дискутира отношенията между България и Русия, както и Русия с останалия свят. Според него България може да направи избор с кого да бъде - дали с Русия или със САЩ.
"Нека българските приятели не ми се обиждат, но страни като България и тези от бившия Варшавски договор, въобще всички малки страни в света днес, напълно независими не могат да бъдат. Те задължително са длъжни на някого да разчитат. В този смисъл, ходът на историята е ясен: веднъж Русия, по решение на Елцин и неговия антураж, не намери за нужно да подкрепи бившите си съюзници, то мястото й трябваше да се заеме от някой друг. Друг вариант освен САЩ нямаше, доколкото Европейският съюз по своята същност до голяма степен се явява филиал на Съединените щати. Сега ситуацията действително се променя: за последните няколко години сред българите все по-често се наблюдава осъзнаване на това, че ако се загуби националния дух и националната идея може да се загуби и страната, и нацията. Русия, вече при президента Владимир Путин, постепенно и непреклонно се възвръща към своето естествено положение, положението на велика сила. Затова България вече има право на избор, какъвто нямаше както през 90-те, така и в началото на този век. Знаете ли каква е разликата между САЩ и СССР, а в по-далечно минало и Руската империя? Да, Съветският съюз контролираше Източна Европа, при това се грижеше за страните, които той смяташе за свои съюзници, да бъдат облечени, обути, нахранени, образовани и да се развиват както в културната, така и в материалната сфера. САЩ са били на мнение и продължават да мислят, че е достатъчно само да контролират, подхранват и объркват върхушката в обществата, а за всички останали просто не се интересуват. Съвременна Русия продължава традицията на грижовно отношение към своите приятели, характерни както за Руската империя, така и за СССР".

Според ген. Решетников членството на България в НАТО определено не помага за сближаването с Русия. НАТО - това е агресивен блок, чиято основна цел се явява Русия, затова българският народ е длъжен да разбере, че в случай (да не дава Бог!) на въоръжен конфликт те ще се окажат във военния лагер на противниците на руския народ.

Леонид Решетнико говори и на темата "Южен поток". Той сподели, че ако България наистина предостави сериозни гаранции, че наистина иска този проект, то той може да се възстанови. "Русия принципно е заинтересувана от строителството на Южен поток и в сътрудничеството с България като цяло. За това президентът Путин нееднократно вече е говорил. Сега, както и предишния път, топката е на българската страна".

Цялото интервю може да прочетете тук!