Русия ще съди авторите на доклада за допинга
Секция: СПОРТ
29 Август 2016 18:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Русия ще съди авторите на доклада за допинга

/КРОСС/ Руският спортен министър Виталий Мутко обяви, че докладът на независимата комисия на световната антидопингова агенция (WADA), с председател канадския юрист проф. Ричард Макларън, е бил фалшифициран и добави, че Русия ще подаде съдебен иск срещу тези, които говорят за държавно финансирана схема за допингиране.
Т.нар. доклад "Макларън" обвини руската държава именно в това - в подкрепяна от правителството схема за допингиране на спортисти и прикриване на положителни проби. Според доклада, спортното министерство "е направлявало, контролирало и ръководело уникален метод за манипулиране на проби на игрите в Сочи, включващ подмяна на шишенца, пренасянето им до място, където те е можело да бъдат отворени, след което са били запечатвани отново с подменени уринни проби". Споменати са 30 спорта, които са били въвлечени в подмяната на проби, за да бъдат избегнати позитивни тестове. Сред тях са, освен често свързваните с допинг лека атлетика, щанги и плуване, и такива, като ветроходство, таекуондо, тенис на маса, както и параолимпийските дисциплини.
Мутко за първи път излиза с тезата, че докладът на комисията "Макларън" е фашифициран, макар той да доведе до забрана за участие на игрите в Рио на над 100 руски спортисти и на всички параолмпийци.
"Имаме изготвено заключение за този доклад и ще изпратим мнението си в WADA и МОК - заяви Мутко пред "Мач тв". - Нашите заключения са, че той е фалшифициран. Неговите правни заключения не издържат на критиките. Ще заведем селективни дела до граждански съдилища. Тези, които са писали (доклада), ще бъдат разследвани за криминално престъпление".
Мутко обвинява още комисията "Макларън" в отказ да предостави на МОК доказателства за нарушение на антидопинговите правила в Русия и твърди, че две страници от доклада са изчезнали.
"Искахме за получим този доклад и не беше лесно това да стане, но все пак го получихме и преведохме - казва Мутко пред агенция ТАСС. - Но от версията, която получихме, липсват две страници, така че сме видели някаква актуализирана версия. Трябва да кажа също така, че не са ни дали и списъка на лицата, замесени във фалшифициране на допингтестове, както се споменава в доклада. Проф. Макларън също така отказа да предостави на МОК всякаква информация и детайлни доказателства за нарушения на антидопинговите правила в руския спорт."