България предлага четири варианта за хъб "Балкан"
Секция: ИКОНОМИКА
30 Август 2016 11:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България предлага четири варианта за хъб "Балкан"

/КРОСС/ Разработени са четири варианта за планирания от българското правителство газоразпределителен център "Балкан" край Варна, като цената варира от 1.2 млрд. евро до 2 млрд. евро, предаде mediapool. Те ще бъдат представени на 5 и 6 септември на инвеститорска конференция, в която ще участват стратегически добивни компании, международни финансови институции като ЕИБ и ЕБВР, пенсионни и инвестиционни фондове, както и транзитьори и търговци на природен газ. До понеделник участие са потвърдили над 35 компании, сред които световни гиганти и регионални играчи с разработвани газови проекти у нас и в региона на Балканите, е съобщил пред Mediapool Георги Гегов, изпълнителен директор на държавния газов оператор "Булгартрансгаз", който организира конференцията.

Още не е ясно дали руската "Газпром" ще участва във форума. Това е важен въпрос, защото българското правителство разчита да възроди проекта "Южен поток", но в мини вариант - само по дъното на Черно море - за да си гарантира един от исканите от ЕК минимум три източника на суровина за газовия център, а и да се намалят загубите по спрения газопровод.

Инвеститорската конференция трябва да покаже какъв е интересът на бизнеса, банките и доставчиците на синьо гориво към реализирането на регионален газов хъб у нас. Mediapool посочва, че за захранването му се разчита директно на руски газ по "Южен поток", както и на каспийски газ от междусистемната връзка с Гърция, какъвто вече е договорен след 2019 г. в обем от 1 млрд. куб. м годишно. Очаква се в хъба да влиза и втечнен газ от терминалите в Турция и Гърция, доставян по бъдещите интерконектори с двете страни, още повече България в момента разработва с Гърция проект за общ терминал за регазификация на втечнен газ край Александруполис. Вариант е и суровина от австрийския газов център "Баумгартен" при реализацията на проекта "Йистринг", иницииран от Словакия за разнообразяване на доставките от Западна към Източна Европа и вкарването и на алтернативен газ от Иран, Ирак, Египет, Израел и Кипър в обратна посока.