Джамбазки: Без визова либерализация за Турция
Секция: ПОЛИТИКА
31 Август 2016 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Джамбазки: Без визова либерализация за Турция

/КРОСС/ Недопустима на този етап е визовата либерализация. Тя е неприемлива, защото Турция не изпълнява критериите. В противен случай ще станем свидетели как милиони мигранти с нови турски паспорти ще залеят Европа.

Това заяви в свое изказване по време на заседание на Комисията по външни работи на Европейския парламент българският представител Ангел Джамбазки. Той е член на парламентарната група на Европейските консерватори и реформисти в ЕП, заместник-председател на ВМРО - Българско национално движение.

Българският евродепутат настоява европейските нации категорично да отхвърлят недопустимия турски натиск за отпадане на визите.

Днес в никакъв случай не може да се говори за преговори за членството на Турция в ЕС, защото тя не е европейска държава, посочи още той. По думите му днес е време за разговор как Република Турция да бъде заставена да спази европейското право.

В изказването си Джамбазки напомни, че битката между Ердоган и Гюлен е битка между двама ислямисти - в нея няма добри за европейските нации и ценности. Не бива да се забравя, че Ердоган финансираше, въоръжаваше и организираше „Ислямска държава". Също и за смазаната свобода на словото в Турция, хилядите арести на журналисти, съдии, преподаватели - актове, които Ердоган извърши след т.нар. опит за преврат.

Досегашната политика на ЕС спрямо Турция и мигрантите българският представител в ЕП оцени като тежък провал. Споразумението за мигрантите с Турция е огромна политическа грешка на ЕС. Тази грешка вероятно е продиктувана от тежки вътрешнополитически въпроси в държави от Съюза. Това не е споразумение, а изнудване и рекет, каза той.

Действията на турския президент показват неговата геополитическа ориентация много ясно при срещата с държавния глава на Руската федерация. А това в никакъв случай не е ориентацията, която твърдим, че защитаваме тук, в Европа, заяви още Джамбазки.