Четири продукции на БНТ2 сред лауреатите на VI-ти Международен фестивал на музикалния филм
Секция: КУЛТУРА
31 Август 2016 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Четири продукции на БНТ2 сред лауреатите на VI-ти Международен фестивал на музикалния филм

/КРОСС/С първа награда в категорията „Репортажи" журито на VI Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров" отличи журналистическата работа на БНТ Пловдив. „Флашмоб, фестивални дни и нощи" разкрива магическата атмосфера на фестивалите в европейската столица на културата през 2019-та - Пловдив. В уникалната историческа и архитектурна среда, на един от най-старите европейски градове, екипът на телевизионния център в Пловдив е заснел пленяващи окото музикални и театрални улични представления, част от програмата на кукления фестивал, който се провежда в града под тепетата.

Също с първа награда, но в категория „Детска сцена" е отличена продукцията на БНТ Русе „Детство мое, първо и последно". Режисьор на наградената продукция е Светла Бъчварова, а оператор - Николай Лазаров. Фестивалното жури мотивира своя избор с оригиналния подход към телевизионната реализация на концерта на Детския ансамбъл при Фолклорен танцов театър "Найден Киров" - гр. Русе, с главен художествен ръководител Богдан Донев.

Още две продукции на БНТ Пловдив са носители на отличия в своите категории. Сред най-добрите клипове журито на Международния фестивал на музикалните открои видеото „Заедно„ / "Together". То разказва за първите творчески вълнения на осемгодишни артисти, които създават свой училищен мюзикъл. Виктор и неговите връстници посещават „вълшебната стая на госпожа Опера" - образователен проект на Държавна опера Пловдив за деца. Надниквайки зад кулисите на спектаклите и изучавайки хармонията на оркестъра, малките артисти разбират смисъла на партньорството, подкрепата и значението на думата „заедно".

В категория „Концерти и спектакли" продукцията на БНТ Пловдив „Дни на музиката в Балабановата къща" спечели трета награда. Документалният филм в две части, представя най-значимите събития и изпълнители, участници в международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща". В центъра на журналистическия разказ са някои от най-значимите български музиканти, които концертират по световните сцени: Красимира Стоянова, Александрина Пендачанска, Албена Данаилова, Мила Георгиева, проф. Марио Хосен, Елмира Дърварова и много други. Втората част на филма е посветена на българската оперна прима Райна Кабаиванска, която лед 15-годишно прекъсване представя на сцената на Античния театър в Пловдив възпитаниците на своя майсторски клас. Вълнуващи са спомените и за малката къща на дядо й в пловдивския квартал Кършияка и за бащата на оперната прима, който запалва в нея „божествената искра на музиката".

В конкурсната програма взеха участие общо 18 продукции. Филмите-концерти, включени в програмата на VI Международен фестивал на музикалния филм бяха прожектирани на площада във Велинград и събраха многобройна публика.

Международен фестивал на музикалния филм „Николай Гяуров" се организира от Община Велинград, Исторически музей Велинград и Международна фондация за българско наследство „Професор Петър Детев". Тазгодишното издание на конкурса бе посветено на двете важни годишнини, свързани с патрона на фестивала - именития оперен певец Николай Гяуров - 85 години от рождението на Николай Гяуров и 10 от неговата смърт.