Ускорява се процедурата по кандидатстване за българско гражданство
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Септември 2016 21:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ускорява се процедурата по кандидатстване за българско гражданство

/КРОСС/„Вземаме мерки за ускоряване на процедурата по кандидатстване за българско гражданство ." Това каза в интервю за „Фокус" заместник-министърът на правосъдието Вергиния Мичева-Русевa във връзка с процедурата по кандидатстване за българско гражданство на чужди граждани от български произход.

„Проблемите са в няколко насоки. Един от основните проблеми са многото молби, които постъпват в Дирекция „Българско гражданство. Оказва се, че капацитетът на дирекцията вече не отговаря на потребностите на чуждите граждани, които искат да предприемат стъпки за придобиването на българско гражданство", обясни зам.-министър Мичева-Русева.

„За 2016 година, към настоящият момент, сме получили над 15 000 молби, а през цялата 2015 година - 14 000. Неимоверно много се е увеличил броя, а молбите постъпват, както чрез консулските служби, така и директно в Министерство на правосъдието", допълни още тя.

По думите ѝ именно това налага да бъдат взети сериозни мерки, във връзка с укрепване на капацитета на дирекцията.

„Вече отворихме и второ гише за приемане на документи. До сега много често можеше да се види пред сградата на министерството опашка от хора, които чакат в лошото време, за да влязат и да си подадат документите. Сега се опитваме да се справим с този проблем, а хората да бъдат правилно обслужени. Предстои да въведем и пост-терминали за плащане на таксата директно в министерството, за да не се разхождат хората по банки и да внасят допълнителни преводни такси", коментира още зам.-министърът на правосъдието.

„Основната трудност, която Съвета за гражданство среща е как да установим дали някой наистина има български произход", каза още Вергиния Мичева-Русевa.

„Хората доказват своя произход чрез писмени доказателства. Те могат да бъдат какви ли не - военната книжка на дядото, който е служил в Българската армия; свидетелството за свето венчане на бабата и дядото, в което пише, че те са българи; документ от българско училище, което е доказателство за български произход. Много често обаче, в Македония и Албания такива документи липсват", посочи зам.-министър Мичева-Русева.

Тя обясни, че членове на българо-македонските дружества, които са посещавали министерството, разказват, че насилствено такива документи са унищожавани и сега хората не разполагат с тях.

„Ние разчитаме много на експертизата на Държавната агенция за българите в чужбина, които удостоверяват, специално за македонски граждани, дали имат български произход. Те правят това въз основа на данни за родното място, от което произхожда молителя и неговите възходящи роднини. Това обикновено са погранични райони - Преспа, Охрид и други места", обясни тя.

Заместник-министърът обясни, че процедурата по кандидатстване е оптимизирана с нова информационна система, която ще улесни работата на самите служители и на хората, кандидатстващи за гражданство. Те ще получават индивидуален ПИН код, с който могат да влизат в системата и да проверяват статуса на своята молба.