Без дела срещу „неизвестен извършител” предвиждат промени в НПК
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Септември 2016 16:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Без дела срещу „неизвестен извършител” предвиждат промени в НПК

/КРОСС/ Правосъдното министерство предвижда нови поправки в Наказателно-процесуалния кодекс, с които да бъдат ускорени наказателните дела в съдилищата.

Според проекта вече няма да има „неизвестен извършител" и обвинение ще се повдига само ако са събрани достатъчно доказателства за конкретно престъпление.

Един от примерите, който дават магистрати, е случаят на Евелин Банев - Брендо. Преди година Върховният касационен съд отмени оправдателната му присъда за пране на 21 млн. лв. Брендо и приближени бяха осъдени на първа инстанция и оправдани на втора. Тогава делото от далечната 2007 г. се връща за ново разглеждане на Софийския апелативен съд, информира бТВ.

Междувременно съдът в Букурещ наказа сочения за кокаинов крал на 14 години затвор за внасяне на наркотици в Румъния, но Брендо остава тук, защото все още се явява по друго дело.

Play VideoThis is a modal window.The media playback was aborted due to a corruption problem or because the media used features your browser did not support.
Заради примери като този новите поправки предвиждат едно дело да може да се връща в досъдебна фаза само веднъж. Ако в едно заседание се изчерпат всички възражения, това ще съкрати процеса с поне две години, твърди правосъдният министър Екатерина Захариева.

Според измененията за първи път и жертвите на престъпление ще имат право да подадат жалба за бавност на процеса.