Втора компания се отказа да търси газ в Черно море
Секция: БЪЛГАРИЯ
09 Септември 2016 16:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Втора компания се отказа да търси газ в Черно море

/КРОСС/ Започва да се потвърждава информацията на "КРОСС", че няма залежи на природен газ в Черно море. Вчера съобщихме, че наши отлично информирани източници съобщиха, че проучвателният сондаж "Полшков-1" (POL-1) на френската Total в консорциум с Repsol и ОMV на територията на блок "Хан Аспарух" в Черно море е приключил без успех. Нашите източници ни уведомиха още, че цялата технология, с която се извършваха проучвателните дейности, дори вече не намира в Черно море. 

„Тотал" спечели търга за разрешение за проучване и добив в блок „Хан Аспарух", който бе обявен през октомври 2011 г. Цялата инвестиция е на стойност 1 млрд. евро. Освен това на правителството беше предоставен рекордният бонус от 40 млн. евро за получаване на разрешението за търсене и проучване. Ежегодно държавата получава и такса площ в размер на 1.138 млн. лв., което за пет години прави над 5.7 млн. лв.
От 2012 г. в блока бяха направени най-мащабните 3D и 2D сеизмични проучвания, съответно на база на които е избрано и точното място за сондажа.

След като явно този сондаж е приключил без успех, правителството се опитва да започне втори.

Вчера стана ясно, че ирландската компания Petroceltic International се отказва от проучването за наличие на природен газ в блок Камчия - 1, в региона на Галата в Черно море. Досегашните резултати не показват, че край българското Черноморско крайбрежие в този район има достатъчно газ, за да оправдае добива, информира "Ройтерс", цитирана от dir.bg. Веднага след съобщението акциите на компанията се понижиха с 5%.

Проучването на находището "Камчия-1" е част от концесията за Галата. Сондьорите са достигнали до 2887 фута дълбочина (880 метра), но са разочаровани от резултата, информираха от дружеството.
Компанията влезе в България след като придоби шотландската "Мелроуз рисорсиз" за 210 млн. евро в средата на миналата година.

Petroceltic International е публично дружество, листвано на ирландската и на лондонската фондова борса. Неговата основна дейност е проучване и добив на нефт и газ. Компанията има регионални офиси в Рим, Лондон и Алжир.

България се надяваше по-благоприятни да се окажат проучванията в блоковете "Хан Аспарух" (проучван от френската "Тотал" в консорциум с ОМВ и "Репсол") и "Терес", но явно и на двете места лиспват залежи от природен газ.

В началото на октомври миналата година Министерски съвет обяви конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-22 Терес", която все още не е приключила, уточнява bTV.

Парадоксалното е, че вече втори ден липсва каквато и да е официална информация по този въпрос.