Бокова: Слуховете за отказ на България от моята номинация говорят за липса на последователност
Секция: ПОЛИТИКА
11 Септември 2016 10:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бокова: Слуховете за отказ на България от моята номинация говорят за липса на последователност

/КРОСС/Няма официална позиция на правителството по повод медийните публикации, че кабинетът ще направи извънреден ход с номинацията на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

Откакто тези пубикации изляоха в съботта преди обяд в общественото пространство се заговори, че дори Борисов вече набира подкрепа за еврокомисаря.

Снежана Маноилова, която е част от екипа на официалния кандидат Ирина Бокова, обясни пред БНР, че не е упълномощена да коментира темата.

Отказ да вземе отношение по казуса направи и говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн.

За обрат в решението на правителството евентуално да издигне Георгиева вместо Бокова се заговори, след като вчера стана ясно, че Бокова остава на 5-а позиция след поредното изслушване в ООН.

В официалната страница на Бокова във фейсбук Support Irina Bokova бе публикувано съобщение, в което се казва, че в последните дни се разпространява слухът, че премиерът Бойко Борисов е притискан от приятели на Кристалина Георгиева, показа проверка на Novini.bg

"Тези слухове влияят негативно върху гласуването на Съвета за сигурност за ООН, защото говорят за непоследователност и липса на държавническа позиция. Отделен е въпросът колко нелепо звучи да се говори, че Кристалина Георгиева може да бъде кандидат на ЕНП за генерален секретар на ООН. За генерален секретар не номинират партии, а държави", гласи поста. "Ирина Бокова е единственият официален кандидат в състезанието за генерален секрертар на ООН, който на практика е систематично саботиран от конкурент от собствената си държава", пише още там.

Припомняме, че до този момент Кристалина Георгиева многократно е отговаряла уклончиво на въпроса дали има амбиции за поста", се казва още в съобщението на страницата Support Irina Bokova.

Припомняме, че днес тръгна мълвата, че Унгария, Латвия и Хърватия, с подкрепата на Германия, смятат да номинират еврокомисарката Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН.

„ЕНП държи десен политик да оглави ООН, а не левият - бившият португалски премиер Антониу Гутериш (за момента първи в гласуванията - б.р.), заявиха източници от Брюксел. Това вече е сондирано с властта в София. Българското правителство е било информирано от високопоставен германски държавник, че ЕНП държи на десен политик като шеф на ООН и вижда в лицето на Кристалина Георгиева подходящ за целта кандидат.

Изненадващата информация първи съобщи в Туитър Талал Ал-Хадж, шеф на бюрото на телевизия "Ал-Арабия" към Обединените нации. Ал-Хадж е иракски журналист с дългогодишен опит и поредица награди, работил е за СиЕнЕн и "Ал Джазира". След последното гласуване за генерален секретар в петък вечер, в което водещ бе португалецът Антонио Гутереш, а българската кандидатка Ирина Бокова е пета, Ал-Хадж пусна следното съобщение в социалната мрежа:
"Източник: Кристалина Георгиева, въпреки че е българка, ще бъде номинирана след няколко дни за главен секретар на ООН от Унгария, Латвия, Хърватия, с германска подкрепа"

В следващ туит той пояснява, че ако бъде номинирана от три източноевропейски държави, Георгиева ще бъде кандидат на дясната европейска партия ЕНП. И добавя, че планът за нейната номинация е бил финализиран по време на странични разговори на последната среща на Г20.
Според осведомени източници, такава кандидатура е възможна на този етап. Такива слухове имало и в централата на ООН в Ню Йорк.

Слухът за номинацията на Кристалина Георгиева се носи от петък и из коридорите на властта, но никой не иска да го потвърди, показа проверка на Епицентър.бг.
Единствено премиерът Борисов може да заяви, дали това е вярно или не, отговориха правителствени източници. Самият Борисов отказва коментар по тази тема.

В същото време медиите вече са залети с информация, че във вторник на извънредно заседание правителството ще издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за шеф на ООН. От правителствения пресцентър нито отрекоха, нито потвърдиха информацията. Същото направи и вицепремиерът Бъчварова, която заяви, че само Борисов може да обяви какво е решението на България.

Осведомени подчертаха пред Епицентър.бг, че правителството е подложено на огромен външен натиск да издигне кандидатурата на еврокомисарката, въпреки волята на премиера и решението на кабинета. Ако това наистина се превърне във факт, то ще е звучен шамар за България и българското правителство и лично за премиера Бойко Борисов, който ще трябва да обяснява защо му се налага да промени позицията си.