Кметството на сринат от земетресение италиански град съди "Шарли ебдо"
Секция: СВЯТ
12 Септември 2016 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметството на сринат от земетресение италиански град съди "Шарли ебдо"

/КРОСС/ Кметството на италианския град Аматриче, който пострада най-силно от силното земетресение на 24 август, заведе дело срещу френското издание "Шарли ебдо", предаде "Правен свят".

Искът е заради карикатура, която сатиричният вестник публикува дни след труса, при който загинаха 295 души. Тя изобразява "италианско меню" - окървавени мъж и жена бяха наречени "макарони със сос, а традиционната италианска лазаня е изобразена като развалини със загинали хора между тях.

Искът срещу "Шарли ебдо" е внесен в съда в град Риети - център на провинция Лацио от адвоката на кметството на Аматриче Марио Чикети, съобщи агенция АНСА без да посочва дали местните власти търсят финансова компенсация от вестника и в какъв размер е претенцията им.

Градската управа обвинява изданието в "накърняване на достойнството при отегчаващи вината обстоятелства". Кметът на град Аматриче Серджо Пироци заяви: "Как може да се нарисува карикатура на загинали хора? Никой не е против сатирата, но не бива да се твори сатира въз основа на нещастието на хората".

Срещу карикатурата реагираха и много италиански политици и я определиха като безвкусна и оскърбителна.

Сатиричното издание "Шарли ебдо" е известно с противоречивите си и провокативни карикатури. Много често на прицела на седмичника са различни вероизповедания. След като "Шарли ебдо" публикува карикатури на пророка Мохамед на 7 януари 2015 г. Братята Саид и Шариф Куаши нахлуха в редакцията убиха 12 души.