Parole, parole
Секция: Анализи
20 Септември 2016 13:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Parole, parole

/КРОСС/ Чухте ли - синдикатите организирали Кръгла маса за бежанците? Да, правилно се смутихте, ние също в началото не повярвахме (на очите си): не за мигрантите, а точно - за бежанци.

Няма значение, че в Източна Европа вече говорим на един глас за заплахата от икономически мигранти. Това е актуалното в момента. Опасенията ни от напиращите като скакалци мигранти - от далечен Пакистан и Бангладеш, та чак до цяла черна Африка. А не за бежанци, и още по-малко - не за сирийски такива. Каквито вече почти са екзотика.

В Западна Европа и главно в Берлин доскоро залитаха по термина бежанци. Но това все повече остава в минало време. Понеже напоследък канцлерът Ангела Меркел нещо май започна да дава заден ход. И да си признава грешките; притисната е до стената. И в международен план; и от вътрешните нейни опоненти. Скочили са срещу нейната погрешна политика и покана към неканените и нежелани пришълци. И няма да й простят. Отива си от голямата политика.

А тук у нас, синдикатите очевидно вдяват бавно. Едно време (при соца, де), имаше един готин лаф - загрява като албански реотан. Или другия подобен - хитрува като албанска подводница. Също е подходящо за случая. (Сегашна Албания е нещо друго; не правим паралел и внушения).

А знаете ли защо? Елементарно, Уотсън. Понеже от дълги години синдикатите просто са останали без работа. Да си спомняте някоя генерална стачка; национална такава; смислени браншови протести; регионални синдикални изяви - пак смислени и резултатни? Нещо запомнящо се, заслужаващо внимание и допринесло за вашия джоб, уважение, самоуважение и спокойствие?

Поправете ме, ако греша.

Ето и някои допълнителни жокера в подкрепа на тезата за нежната идилия на синдикатите с управляващите. Които и да се те. Там им е по-уютно и не е проветриво. Заключения пак от грандиозната кръгла маса за „бежанците". Направо - умопомрачителни:

- изпълнителната власт „предприемала много мерки, а и те били факт"?! Това го бил казал някои си зам.-министър.;

- синдикатите подкрепяли цялото правителство и лично позицията на премиера Б.Б. При това - „естествено". Идвало им някак си „отвътре".;

- станали сме по- разпознаваеми и чути с целевата помощ на ЕС от 160 мл. евро. С която ни надуха главата. Да, точно така, тази помощ е именно целева - за изграждане на нови лагери за мигранти; да приемаме все повече и повече, даже тези които ще ни ги връщат от Западна Европа (може и без обратна разписка);

- в тази връзка „гениалното" прозрение - час по-скоро да влезем в Шенген. Точно за да могат още по-желязно и неоспоримо да ни ги препращат от цяла континентална Европа. Даже и онези, пресекли Ламанша. Да си останат „вечно наши";

- накрая - ето я и самооценката: заявяване на умерено задоволство от резултатите на въпросната кръгла маса. Типично - по килифарски, пардон - по синдикалному.

Толкова си могат.

А ние няма как да не си припомним една стара италианска песничка. От далечната 1972 година - „Parole, parole".

На нас и нашенското блато по-подходяща е френската кавър версия на Далида и Ален Делон. И особено нейният видеоклип. Спомняте си - там двамата са полегнали в легло - тя пее нежно, а той и приглася с думи с дрезгавия си глас.

Нещо като полегналите наши синдикати с управляващите. Спят ли,нещо друго ли правят, вие се досетете. Думи, думи...

Автор: Георги Димов (Политически анализатор и журналист, член на СБЖ от 2005 година, делегат на Общото събрание на двата последни конгреса, бивш Генерален консул на РБ в Одрин, Турция)