Всеки четвърти българин в чужбина е с висше образование, сочи ново изследване
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2016 20:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всеки четвърти българин в чужбина е с висше образование, сочи ново изследване

/КРОСС/Един от четирима българи заминаващи в чужбина е с висше образование. Това сочат данни от направено изследване на една от банковите институции у нас. Главен икономист за Централна Източна Европа във финансовата институция Любомир Митов обясни, че през 2010-та година около 26 % от българските емигранти са с университетско образование. Митов коментира и че изравняване на доходите на човек от населението от България спрямо Европа ще има през 2065-та година.

Един от проблемите в Централна Източна Европа и у нас е голямото несъответствие между квалификацията на работната сила и потребностите на бизнеса. Това стана ясно от думите на Любомир Митов, главен икономист за ЦИЕ на банката направила изследването.

"В целия регион, включително и в България, се забелязва голямо увеличение на недостига на квалифицирана работна сила. Докато в повечето страни има излишък на неквалифицирана или много малък недостиг на неквалифицирана работна сила. Към 60% от безработните са хора с основно и по-ниско образование и безработицата между тях е огромна, докато между вишистите е много ниска. Имаме един голям проблем, който освен количеството води и до намаление на качеството. Една от причините е изтичането на мозъци".

"Сивото е през 2000-ната година, червеното през 2010-та година. Виждате къде е минала България - от 14 до 26-27% от емигрантите са с университетско образование. Това е тенденция за всички, но е много успокоително защото имигрират главно младите и младите и можещите. Тоест това води до намаляване на влошаване на качеството на човешката сила, която е в България и съответно ще удари върху ръста".

В изследването има и друг извод - че изравняването на доходите на човек от населението от България спрямо Европа ще стане след 50 години или през 2065 година.