Улесняват признаването на чужди дипломи за висше образование
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Септември 2016 21:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Улесняват признаването на чужди дипломи за висше образование

/КРОСС/Отпада изискването за заверка с апостил на дипломи и академични справки, издадени от висшите училища на държавите членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария.

Това е уредено с измененията и допълненията в Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища, приети с постановление на Министерския съвет днес.

Документите, с изключение на европейското дипломно приложение, издадени от висшите училища в страните членки на ЕС, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн и Швейцария, трябва да бъдат придружени единствено с превод на български език.

Отпада и изискването, когато документите се подават по електронен път да се използва квалифициран електронен подпис. Достатъчен ще е обикновен електронен подпис. Отпадат и свързаните с използването на квалифициран подпис технологични ограничения, като изисквания за инсталиране на допълнителни програми, използване на конкретен браузър и т.н. В резултат на това значително ще се разшири кръгът на лицата, които могат и искат да се възползват от преимуществата на предоставяната по електронен път услуга.

Промяната идва след искания от сдружения на българи, завършили висше образование в чужбина, с цел разрешаване на трудностите, които срещат при процедурата по признаване на техните дипломи в България, и след направено проучване от Националния център за информация и документация (НАЦИД), който изследва тяхната автентичност по служебен път.

Промяна има и в Наредбата за условията и реда за издаване на удостоверения, свързани с придобита професионална квалификация на територията на Република България, необходими за достъп или за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава членка. Промяната е свързана с регламенти и директиви на Европейския съюз. По инициатива на Министерството на здравеопазването се допълва режимът на издаване на удостоверения, свързани с придобита квалификация по медицинските професии.

Допълнението в наредбата е свързано със създадената от Националния център за информация и документация технологична възможност за извършване на плащания по електронен път, която позволява автоматично постъпване на информация за извършено плащане. В този случай прилагането на документ за заплатена такса не е необходимо.