НВИМ започва новия културен сезон със Седмица на Независимостта
Секция: КУЛТУРА
21 Септември 2016 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НВИМ започва новия културен сезон със Седмица на Независимостта

/КРОСС/ Националният военноисторически музей започва новия културен сезон със Седмица на Независимостта. От днес до неделя столичани и гостите на София ще се докоснат до реликвите, свързани с обявяването на България за равноправна с останалите европейски страни държава. Експонатите възкресяват паметта за историческите личности, свързани с датата 22 септември 1908 г. и за армията като гарант на Независимостта. Посетителите на музея ще могат да видят отблизо сабята на Главнокомандващия Българската армия цар Фердинанд, която той носи при обявяването на Независимостта, и валтрапа на министъра на войната генерала от пехотата Данаил Николаев. Офицерски еполети на 20-и пехотен добруджански полк, участвал в церемонията за провъзгласяването на Независимостта, и възпоменателния кръст „За независимостта на България 1908 г." пресъздават тържествеността на момента. Ще бъдат показани и проекти за държавен герб с новите елементи от символната система на новообявеното царство.
Витрината ще бъде озвучена от Festmarsch, написан от Йохан Щраус-син, който е посветен на България и цар Фердинанд, и е изпълнен от Виенската филхармония по повод обявяването на Независимостта през 1908 г.
Само на 22 септември НВИМ ще изненада своите посетители и с филмов маратон, посветен на Независимостта. От 11.00 и от 14.00 часа в киносалона на музея ще бъде излъчен филма „Независима България" на Огнян Сурдолов, а от 12.00 и от 15.00 часа - „Фердинанд Български" на проф. Светослав Овчаров.