Откриха как планетоидите са се сдобили с пръстени
Секция: Наука
22 Септември 2016 13:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха как планетоидите са се сдобили с пръстени

/КРОСС/ Близка среща с газов гигант може да доведе до формирането им

Учени установиха произхода на пръстените, които обграждат два планетоида, орбитиращи между Юпитер и Нептун, съобщиха ЮПИ и БТА.

Въпросните планетоиди са известни като кентаври и са два от 44 000 подобни обекта. Кентаврите са с диаметър най-малко 1 километър и кръжат по нестабилни орбити, които пресичат или са пресекли тези на газови гиганти.

През 2014 г. астрономи откриха пръстени около два кентавъра - Харикло и Хирон. Дотогава учените смятаха, че четирите газови гиганта - Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, са единствените тела с пръстени в Слънчевата система.

В рамките на новото изследване японски учени създали модел на грозящия кентаври риск от сблъсък с газов гигант. Анализът показал, че вероятността кентаври да имат близка среща с един от четирите газови гиганта е едва 10-процентна. Моделът освен това разкрил, че близка среща с газов гигант може да доведе до формиране на поредица пръстени.

При близка среща ледената мантия на минаващ обект е откъсната от приливните сили на планетата и отломките са разпределени в границата на Рош на най-голямото останало след откъсването тяло, поясниха учените.

Казано с други думи, отломките от частично деформирания вследствие на близката среща кентавър могат да се подредят под формата на пръстен около онова, което е останало от него.

Получените резултати навеждат на мисълта, че формирането на пръстени е естествено следствие от подобни близки срещи и че кентаври могат да имат пръстени, защото пресичат орбитите на газови гиганти, отбелязаха авторите на изследването.

Резултатите от него са публикувани в Astrophysical Journal Letter.

Източник: Днес.бг