Патриарх Неофит откри конференция за фундаментализма в Благоевград
Секция: Православие
23 Септември 2016 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Патриарх Неофит откри конференция за фундаментализма в Благоевград

/КРОСС/ "Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина."
Това каза Негово Светейшество пред участниците в междуправославна среща, която се провежда в Благоевград, на тема „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм?"
Светейшият Български патриарх Неофит благослови лично, от свое име и от името на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия, участниците в форума, който се провежда от 22 до 25 септември т.г., чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ.

В своето приветствие към домакините и участниците във форума той каза: „Най-сърдечно ви поздравявамe от наше име и от името на Св. Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия с откриването на ІХ-тата Междуправославна среща на мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове на тема „Фундаментализмът - вярност към традицията или модернизъм?", чийто домакин тази година е Неврокопска епархия на БПЦ и по-точно гр. Благоевград, от 22 до 25 септември т.г. Приветстваме усилията на всички ви, чрез организирането на подобни научни и пастирски форуми да посочвате и анализирате онези изопачени и пагубни учения, които отклоняват хората от истината и от пътя на спасението и погубват душите им, като припомняте, кое е „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки" (1 Петр. 1:23) и коя е Църквата, която ни води към спасение.

Бог ни е дал да живеем във време, когато не само с бързи темпове се изменя външният облик на света около нас, но се променя и самият човек, изместват се основите на неговия светоглед. Разрушава се онази система от ценности, която е крепила обществото ни в течение на векове и е представлявала непогрешим ориентир в живота на хората. Здравата основа на традиционното разбиране за „добро" и „зло", „справедливо" и „несправедливо", „редно" и „нередно", „добродетел" и „грях" се разклаща под напора на всевъзможни модерни либерални идеи. А в такава обстановка на ценностна дезориентация, особено в периоди на социална и политическа нестабилност се появяват нови и твърде сериозни заплахи за хората. Като реакция спрямо социалните проблеми и духовната деградация в днешното общество се появяват хора и цели организации, които под маската на връщане към исконната здрава традиция и на възраждане на традиционни ценности и морал се стремят да наложат на всяка цена и с всички средства радикални течения и псевдорелигиозни учения и така да погубят мнозина.
По думите на Самия Спасител и на светите апостоли светът върви не към укрепяване във вярата, а към обезверяване (Лука 18:8), не към приемане на истината, а към все по-голямо отстъпление от нея (2 Сол. 2:3-12). Затова и светият апостол Павел ни призовава: „И тъй, братя, стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание" (2 Сол. 2:15), като заръчва на всеки от нас: „Пази онова, що ти е предадено, и се отвръщай от скверното празнодумство и от възраженията на лъжовната наука" (1 Тим. 6:20).
Твърдо и непоклатимо трябва да стоим във вярата, която ни е оставил Господ Иисус Христос и са ни предали Неговите апостоли и светите отци на Църквата, да не се отклоняваме нито надясно, нито наляво и да не се боим от нищо, защото на онези, които пазят заповедите, Господ обещава: „Аз съм с вас през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20).
Приемете нашия първосветителски благослов за успешна работа на вашата среща. Благопожелаваме на всеки от вас, скъпи участници, просвещение „чрез Духа Светаго" (1 Кор. 12:3), така че с благодатната подкрепа на Пресветата Троица всекиму да бъде дадено във взаимна любов и единомислие „да се прояви у него Духът за обща полза" (1 Кор. 12:7) и за слава на божествения наш Наставник и Учител Господ Иисус Христос."
В Благоевград пристигнаха над сто духовни лица и специалисти по превенция от религиозни секти от всички православни страни, които ще изнесат доклади и ще се включат в дискусията по тазгодишната тема за фундаментализма.
Тези междуправославни срещи се провеждат ежегодно в различни страни. България, и по-специално Неврокопска епархия, е домакин за трети път, а един от основателите на Мрежата от инициативи за проучване на религиите и гибелните култове е приснопаметният Неврокопски митрополит Натанаил.