Излезе книга, посветена на последния знаменосец на Самарското знаме
Секция: КУЛТУРА
23 Септември 2016 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Излезе книга, посветена на последния знаменосец на Самарското знаме

/КРОСС/ Пътуващото читалище „Бащино огнище" издаде книгата „На знаменосеца", посветена на последния знаменосец и спасител на Самарското знаме Никола Корчев. Съставител на изданието е Божидара Корчева, негова наследничка. Проучванията отвеждат Божидара в музеи и читалища, тя ползва и документален материал от други книги. В книгата са влезли разкази на хора от родното му място и спомени на внучката на Корчев Костадинка Корчева.

В интервю за "Хоризонт" Божидара Корчева разказа, че знаменосецът е бил обикновен човек, който не е търсил слава, дори когато военният художник Ярослав Вешин го харесва за знаменитата си картина и започва да го рисува през 1902 година:

Оказва се, че тази картина е рисувана девет години. Самарското знаме се е пазело в Двореца. Първият път, когато е трябвало да влезе в ателието на художника, всичко е било много тържествено и парадно.

Малцина знаят, че със специален княжески указ на Фердинанд се признава официално, че Корчев е бил последният знаменосец на Самарското знаме.

Днес паметници на Никола Корчев има в Радомир и Стара Загора.