Прегорексия и орторексия - новите хранителни болести
Секция: Здраве
24 Септември 2016 09:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прегорексия и орторексия - новите хранителни болести

/КРОСС/Хранителни разстройства вкарват поне по дузина в болница за седмица. Над 150 000 души в България страдат от тях. 17,5% от младите жени и момичета над 15-годишна възраст са с тегло под нормата. Не всички успяват да се излекуват, много от тях умират.

Това съобщи за „Монитор" водещият специалист по диетология и диететика проф. Донка Байкова. Сред хранителните разстройства вече е и сравнително ново болестно вманиачаване - прегорексия, което засяга бременните жени.

Въпреки че е познато от години, сега заболяването засяга все повече бременни и у нас.

Те първоначално започват да подбират и намаляват храната, уж спазвайки здравословен начин на хранене, докато стигнат до пълен отказ. В същото време тези бременни започват да спортуват интензивно, за да запазят фигурата си отпреди забременяването, допълни проф. Байкова и уточни, че те обикновено обменят „съвети" и „рецепти" в закрити групи в социалните мрежи под наименования, които с нищо не подсказват с какво се занимават.

По мнението на проф. Байкова в България тези пациентки са все още малко, но има тенденция към увеличаване.

Друго сравнително ново заболяване у нас, свързано с храненето, е орторексията. Изразява се в болестно вманиачаване по здравословното хранене. Така някои важни храни се изключват от менюто им - набедени за нездравословни, и не се яде нищо, което не е абсолютно чисто. Стига се често и до социална изолация, защото хората с орторексия не искат да излизат и да ядат нещо, приготвено от някой друг.