ЕК: България да заложи на интерконекторите с Гърция и Румъния
Секция: ИКОНОМИКА
24 Септември 2016 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК: България да заложи на интерконекторите с Гърция и Румъния

/КРОСС/България трябва да дава приоритет на интерконекторите с Гърция и Румъния, призова говорителят на Европейската комисия за енергийните проекти и регионална политика Якуб Адамович. Коментарът му бе във връзка с думите на премиера Борисов, че България ще наложи вето на всеки проект, който свързва Европа с руския газ и не преминава през България.

"Кой съм аз, че да коментирам българския премиер! По въпроса за газовия хъб, наясно сме, че въпросът за газовата диверсификация - и за доставките, и за маршрутите, е много важен за България, особено за втечнения газ и синьото гориво от южния газов коридор", заяви Адамович, цитиран от БНР.

"Ние ще подкрепим всеки проект, който отговаря на европейските изисквания, основните принципи на енергийния съюз и особено на енергийната стратегия , която наскоро приехме. По отношение на интерконекторите в региона, в Комисията смятаме, че трябва да се дава приоритет на вече планираните проекти, като интерконекторите между България и Гърция, България и Румъния , както и върху проектите от общ интерес, които вече са идентифицирани", обясни още той. Адамович допълни, че за втечнения газ има три важни доставчика - Русия, Норвегия и Алжир.