Полският парламент разглежда закон, който ще праща в затвора жени, направили аборт
Секция: СВЯТ
24 Септември 2016 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Полският парламент разглежда закон, който ще праща в затвора жени, направили аборт

/КРОСС/Полският парламент реши днес да продължи работата по закона, забраняващ напълно абортите и отхвърли предложението за либерализиране на настоящия закон.
Предложението за закон, забраняващ напълно абортите, е депозирано в парламента от комитет на гражданска инициатива, нарекъл се Спрете абортите!
Инициативата е събрала около 250 000 подписа в подкрепа на проекта на закона. Той предвижда пълната забрана на абортите с едно изключение - когато животът на бременната жена е в непосредствена опасност.
Проектът предвижда наказване със затвор до пет години на лекарите и на други лица, участващи в извършването на абортите, както и на пациентките, подложили се на аборт. В него се допуска възможността съдия да разреши наказанието срещу пациентките да бъде отменено.
По-либералният проект на закон беше внесе в парламента от комитет, нарекъл се Спасете жените. Той предвиждаше безусловно право на аборт до 12-ата седмица на бременността. На първо четене в полския парламент днес този проект беше отхвърлен от депутатите.
По-рестриктивният проект пък беше пратен в парламентарната комисия по правосъдие и права на човека, която ще трябва да работи върху него, преди да го предложи за гласуване от депутатите. Според анализатори проектът може да остане там дълго време и може да излезе оттам без параграфа, предвиждащ наказания за жените, които се подлагат на аборт.
Депутатите решиха да изпратят в същата комисия и проект на закон, внесен от група парламентаристи, който цели да ограничи процедурите по ин витро оплождането. Този проект забранява по-специално замразяването на ембриони, смятани от авторите на закона за човешки същества още от проникването на сперматозоида в яйцеклетката, още преди те да бъдат имплантирани в матката.