Пушенето уврежда и ДНК, засяга над 7000 гена
Секция: Здраве
24 Септември 2016 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пушенето уврежда и ДНК, засяга над 7000 гена

/КРОСС/Тютюнопушенето може да остави своя отпечатък върху човешката ДНК, увреждайки над 7000 гена по начин, който да допринесе за развитие на свързани с пушенето заболявания, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Като анализирали резултатите от 16 предишни проучвания върху кръвни проби, взети от близо 16 000 души, учените установили също, че у участниците, които са спрели да пушат, повечето увредени гени могат да се "възстановят" 5 години след отказването от цигарите. "Макар това да потвърждава продължителния ефект от пушенето, добрата новина е, че колкото по-рано човек откаже цигарите, толкова по-добре ще се чувства", заяви ръководителката на изследването, епидемиоложката Стефани Лъндън от Националните здравни институти на САЩ.

Екипът й освен това констатирал, че някои генетични промени остават дори 30 години след отказването от цигарите.
Д-р Лъндън и колегите й фокусирали вниманието си върху процес, известен като ДНК метилиране - генетични промени, които не увреждат генетичния код, но могат да променят генната експресия.

Известно е, че тютюнопушенето допринася за редица здравословни проблеми, включително рак, сърдечни болести и инсулти, и си остава водеща предотвратима причина за смъртност по света. Дори десетилетия след отказването от цигарите, вредният навик е свързан с продължителен риск от заболявания. Дължащи се на ДНК метилиране промени бяха посочени като една от възможните причини за това.

Идентифицирането на свързаните с пушенето промени в ДНК може да доведе до разработване на диагностични тестове, които да направят прецизна преценка на тютюнопушенето на пациента в миналото.

"Можем да използваме тези данни, за да преценим пушенето на хората в миналото - поясни д-р Лъндън. - Никой не казва, че пуши, при положение че не е пушач. Мнозина обаче заявяват, че не пушат, а в действителност са пушачи. Ще можем да се възползваме от тези сигнали, за да открием тези хора."