Канадско издание: Русия надделява над САЩ по всички фронтове в Близкия изток
Секция: Коментари
24 Септември 2016 17:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Канадско издание: Русия надделява над САЩ по всички фронтове в Близкия изток

/КРОСС/Русия надигра САЩ в Сирия независимо от всички насмешки и предсказания на американския президент Барак Обама за това, че Москва ще затъне в сирийското "блато", пише канадското издание The National Post.

Миналата година, когато Русия започна операцията в Сирия, Обама реагира с подигравка. На американския президент явно не му се понрави "настойчивата външна политика" на Москва в Близкия изток и други региони, и той явно разчиташе на това, че тя "ще се опари в Сирия и ще излезе посрамена от своята авантюра в Близкия изток".

Само че това не се случи.

Русия не само не затъна в блатото и успя да използва безкрайно ефективно ограничен военен ресурс - тя измени хода на гражданската война и запази сирийския президент Башар Асад на поста, пише The National Post.

Нещо повече, през септември, независимо от миналогодишния сарказъм на Обама, Русия и САЩ обявиха постигнатото споразумение за Сирия. Ако то бъде реализирано, големи части от опозицията ще бъдат неутрализирани, а Москва и Вашингтон ще разгърнат офанзива срещу враговете на Асад - "Ислямска държава" и "Фронт ан-Нусра", отбелязва изданието.

В крайна сметка, големият победител е Русия.

Каквото и да се случи със споразумението, руският президент Владимир Путин постигна това, че САЩ се присъединиха към "въображаемото руско блато".

Обама изглежда слаб и е принуден да отговаря на действията на Москва в Близкия изток, а Путин "укрепи статута си на незаменим арбитър за съдбата на Сирия", отбелязва авторът на статията.

Действията на Русия в Сирия са само част от нейната политика за укрепване на позициите ѝ Близкия изток, и това ѝ се удава, включително и заради самите САЩ. Самият Обама отдавна иска да изтегли страната си от Близкия изток и Москва сега нахлува в освободеното пространство. Русия е тук, казва дипломат от региона, защото САЩ ги няма.

Владимир Путин се погрижи за връзките с Иран, подобри обтегнатите отношения с Турция и предложи на Израел и Палестина да проведат преговори на руска територия.

Но интервенциите на Путин са предизвикани и от проблеми, много по-близо до страната му.

Разпадът на Съветския съюз разтърси руския президент из основи, вероятно, защото за него е бил неочакван. Той също така е наблюдавал следващите най-големи заплахи за Русия в следващите години.

Между 2000 и 2014 г. въстания и революции свалиха диктатори и автократични правителства - често приятелски на Русия - в най-малко половин дузина държави. Най-тревожни бяха събитията в най-близките, политически и географски, за Москва - Сърбия, Грузия и най-вече - Украйна. Руският лидер реагира на бунта в Украйна са нахлуването и анексирането на Крим. Той също така изпрати войски в Източна Украйна, където конфликтът все още гори.

Москва има два основни довода за проактивната си близкоизточна политика, които засягат нейните интереси.

Първият - да спре разпространението на радикалния ислям.

"Москва чувства, че ние създаваме хаос в Близкия изток, като се започне с инвазията в Ирак, след това в Либия и свалянето на (египетския президент Хосни) Мубарак", казва Джефри Манкоф, зам.-директор на департамента "Русия и Евразия" в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон.

"В руския прочит на всичко това, крайният резултат от действията на Америка винаги е създаването на хаос, който издига на власт радикални джихадистки сили, които са враждебни както на руските, така и на американските интереси".

Точно това може би е мотивирало Путин да помогне на Асад с военни сили. Той вярва, че сирийският президент действа като спирачка за ислямския екстремизъм.

Но вторият проблем е, че Путин вижда модел на сваляне на режимите в региона и се опасява той да не бъде разпространен. Той иска да дискредитира този процес и да подкопае възможностите цивилни обществени групи да свалят авторитарни правителства по целия свят.

"Русия сега се представя пред останалия свят като пазител на статуквото и крепител на съществуващите режими," казва Анджела Стент, професор по държавно управление и външна политика в университета Джорджтаун.

Военната интервенция на Москва в подкрепа на Асад показва, че Русия "иска да е сигурна, че няма да има повече движения от рода на "Арабската пролет" в Близкия изток и че те няма да приближат границите ѝ. Тази политика е насочена към руските съседи и към самата Русия".

Првод и редакция: Епицентър.БГ