25 септември в историята
Секция: История
25 Септември 2016 09:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
25 септември в историята

/КРОСС/ 1396 г. - Султан Баязид I разгромява кръстоносната армия на унгарския крал и император на Свещената римска империя Сигизмунд Люксембургски в Битката при Никопол, и продължава настъплението си в Европа.

1513 г. - Испанският конкистадор Васко Нунес де Балбоа става първият европеец, достигнал Тихия океан.
1768 г. - Руско-турска война (1768-1774): Султан Мустафа III обявява война на Русия.
1794 г. - Oснован e град Одеса.
1869 г. - В Браила (Румъния) е създадено Българското книжовно дружество (БКД), трансформирано по-късно в Българска академия на науките (БАН).
1918 г. - Подписан е Берлинският протокол между представители на Царство България, Германия, Австро-Унгария и Османската империя, с който Северна Добруджа е предададена на Царство България.
1923 г. - Започва боят при гара Бойчиновци - едно от най-големите сражения по време на Септемврийското въстание в България.
1974 г. - Група учени излизат със съобщението, че продължаващото използване на аерозоли може да доведе до образуване на дупка в озоновия слой на атмосферата на Земята, покачване на температурата на планетата и рязък скок в раковите заболявания.
1990 г. - България става член на Международния валутен фонд и на Световната банка.
1998 г. - Бордът на директорите на Международния валутен фонд одобрява шестото тригодишно споразумение с България, според което на страната се предвижда да бъдат отпуснати 840 млн. долара.