България е получила 1 млрд.лв. от сънародниците ни в чужбина
Секция: ИКОНОМИКА
25 Септември 2016 10:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България е получила 1 млрд.лв. от сънародниците ни в чужбина

/КРОСС/Близо 1 милиард лева са изпратили от началото на 2016 г. сънародниците ни зад граница на свои близки у нас, съобщи бТВ. Данните са от справка на БНБ.

Най-много, близо 200 милиона лева, са изпратили българи от Съединените щати. Испания и Гърция също остават сред страните, където се емигрирали най-много българи и съответно изпращат най-много пари у нас - съответно 174 млн.лв. и 68 млн.лв. Сънародниците ни от Обединеното кралство са изпратили у нас 65 млн.лв., тези от Италия - 59 млн.лв., а от Германия - 56 млн.лв.

Според икономисти ефектът от парите зад граница за едно домакинство е съизмерим с парите от еврофондовете за един регион в държавата. Опасенията, че кризата на пазара на труда в много европейски държави ще върне масово българи у нас, не се оправдаха и парите продължават да нарастват, отчитат експерти. Те не очакват драстичен ефект и от брекзит, ако не се въведат ограничения със задна дата. „Най-вероятно Великобритания ще продължи да бъде от страните, които изпращат най-много средства в България", прогнозира пред бТВ икономистът Явор Алексиев.