Ферми за трюфели тръгват у нас
Секция: ЛЮБОПИТНО
25 Септември 2016 10:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ферми за трюфели тръгват у нас

/КРОСС/В България ще се отглеждат черни летни трюфели в плантации, съобщиха от бранша по време на първия „Трюфел фест", който се провежда в град Угърчин, информира БНР.

Засега у нас гъбите се събират само в горски територии, а страната ни е най-големият износител на този вид - около 150-200 тона.

От следващата година у нас започва внасянето на фиданки, заразени с черен летен трюфел, посочи Цветозар Мичевски, собственик на най-голямата фирма у нас за изкупуване и изнасяне на трюфели.

„Ние сме се насочили към този вид трюфел, който расте навсякъде и който в цяла България може да се отглежда. Задължително е да има вода наблизо, за да може да се напоява, като най-важното е обработката на самата плантация след залесяването", обясни предприемачът.

От едно хоби вече се е превърнало в бизнес - има хора, които с това се препитават, обясни Мичевски, като подчерта, че у нас вече над 10 000 души събират трюфели.

Заместник-кметът на Угърчин Мария Димова обясни, че общината ще съдейства на хората, които искат да отглеждат черен летен трюфел в плантации, като им предостави земя за ползване: „Ще инициираме законодателни промени за времето на търсене на трюфели, тъй като има период, в който изравянето на тези трюфели поврежда мицела."