Енчев поиска отзоваване на българския посланик, ако Македония не се извини
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2016 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енчев поиска отзоваване на българския посланик, ако Македония не се извини

/КРОСС/Ако македонският посланик в София и външният министър на Република Македония не изразят съжаление за случилото се, което предполага поднасяне на извинение и ако македонските правораздавателни органи не започнат бързо производство срещу лицата, разрушили българския паметник на връх Каймак-Чалан, Министерството на външните работи да отзове българския посланик в Скопие и да обяви, че едностранно прекратява преговорите за присъединяването на Република Македония към Европейския съюз. За това е призовал независимият депутат Велизар Енчев външния министър Даниел Митов.

Той изпрати отворено писмо до премиера Бойко Борисов в което настоява МВнР да връчи нота на македонския посланик в София, с която го уведомява, че прекратяваме преговорите за Договора за приятелство - както заради разбиването на паметната плоча, така и заради липсата на адекватна реакция от македонска страна.

Енчев е недоволен от това, че външното министерство на Македония не е показало ясно, че ще се потърси отговорност от извършителя на варварския акт на Каймак-Чалан.

"Ако Вие (към премиера, бел. ред.) не предприемете тези стъпки, ще имам основание да заявя, че България позорно капитулира и преглъща гаврата с паметта на българските воини", категоричен е Велизар Енчев.