Българският меч над балканския възел
Секция: КУЛТУРА
25 Септември 2016 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българският меч над балканския възел

/КРОСС/След фундаменталните монографии за Балканските войни и за Втората световна, академик Георги Марков обогатява историческата наука и радва читателите на исторически анализи с новия си забележителен труд - "Голямата война и българският меч над балканския възел 1914-1919" в две части: "Заплитането" и "Разсичането".

Премиерата на богато илюстрираното и перфектно художествено-полиграфическо издание със знака на "Захарий Стоянов" е в понеделник от 18 часа в големия салон на централното управление на БАН. Думите, които читателят първо ще види са: "Печелим битките. Но губим войната. Юнаци, вие изпълнихте дълга си към Отечеството! Вечна ви слава и спете в мир!" Изборът и намесата на България в Първата световна война са със съдбоносни последици, които ще тегнат върху плещите и на бъдещите поколения. Академикът разкрива причините за развяването на бойните знамена само две години след националното крушение в края на Първата световна война, за да бъдат "поправени неправдите" и "всички българи да се съберат под общата държавна стряха".

Юначните ни предци знаят по думите на полковник Борис Дрангов, че "Две смърти няма - без една не може" и се жертват за осъществяването на националния идеал "Целокупна България".