Б. Димитров: Националният исторически музей ще възстанови разрушената плоча на Каймак-Чалан
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Септември 2016 13:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Б. Димитров: Националният исторически музей ще възстанови разрушената плоча на Каймак-Чалан

/КРОСС/Националният исторически музей е взел решение на директорски съвет да възстанови български военен паметник на Каймак-Чалан, каза за „Фокус" директорът на НИМ професор Божидар Димитров.

„НИМ има голям опит във възстановяване на военни гробища и паметници в Македония, досега сме реставрирали над 10", посочи той и уточни, че възстановените гробища и паметници са в Ново село, Струмишко, в Мало Чичево, Прилепско, в село Беранци, Битолско и в село Дреново, Гевгелийско.

Проф. Димитров допълни, че ще бъде възстановено и военното гробище на 8-ми Приморски полк в село Хума, което е вандализирано, но е почти цяло.

„Там също с чук са строшени имената на загиналите български войници, а пирамидите са останали", обясни той. Проф. Димитров допълни, че освен военният паметник на Каймак-Чалан и военното гробище в село Хума, НИМ е взел решение и за възстановяване на паметника на полковник Каварналиев край Дойран.

„Особено интересна е съдбата на паметника на полковника. НИМ го беше възстановил и две години стоя в двора на музея, тъй като македонското правителство не позволи поставянето му под предлог, че полковника Каварналиев не бил войник, а висш офицер. Не позволи да го поставим там, защото висшите офицери определяли завоевателната политика на България", посочи той.

„Поверих го на община Шумен и в момента е монтиран на един площад до Томбул джамия", обясни Божидар Димитров.

„Сега ще го възстановим отново. Надявам се, че македонското правителство след случая с разбиването на плочата ще бъде по-благосклонно този път към идеята да се възстанови паметника на полковник Каварналиев край Дойран", коментира той и поясни, че средствата ще бъдат събрани от дарения.

„Там всяка година стават големи тържества на местни българи и български делегации, дошли от България, но те полагат венци пред останките от разрушения паметник-гроб на полковника", обясни проф. Димитров.

„НИМ досега, освен десетте военни гробища и паметника, които е възстановил в Македония, е възстановил два паметника и в Сърбия, а също така и над 15 паметника на територията на България, между които паметниците на загиналите в Одринската епопея в Свиленград, паметник с над 800 имена на загинали етнически българи и етнически турци от Омуртагска околия в град Омуртаг", каза още той.